THOSE WHO WISH ME DEAD – Angelina Jolie tillbaka i actionfacket i stabilt gedigen katt- och råttalek

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Taylor Sheridan
Skådespelare: Angelina Jolie, Finn Little, Jon Bernthal, Aidan Gillen, Nicholas Hoult
Land: Kanada, USA
År: 2021
Genre: Action, Thriller, Drama
Format: VOD
Betyg: 3

Den svenska biopremiären av Those Who Wish Me Dead ställdes in alldeles nyligen med bara någon veckas marginal innan premiären. Märkligt, kan tyckas med tanke på att den har Angelina Jolie tillbaka i actionfacket. Nu är förvisso inte det här en lika spektakulär skapelse som aktrisens tidigare svettiga roller, typ dem i Salt och Wanted. Men ändå. En habilt gedigen actionthriller, som hade kunnat finns sin (bio)publik är det här likväl.

Jolie är Hannah Faber, en våghalsig rökdykare, som lever med ett svårt trauma efter att ha misslyckats med att rädda några campare och en kollega från att dö i en häftig skogsbrand.

Denna tragedi illustreras för övrigt med eldfängd tydlighet i en inledande flashback innan handlingen förflyttas till nutid. Platsen är Park County, Montana. Det är där på vischan i skogens inre Hannah numera mest ägnar sig åt att sitta i traktens utsiktstorn för att förvarna om eventuella stormar, blixtar och uppblossande bränder i den mäktiga skogen.

Med yrkesmördare i hasorna

Man skulle kunna hävda att det är lugnet före stormen. Fast då handlar det om en storm av ett annat mer mänskligt slag. För när en revisor och hans lille son Connor flyr från Florida i kölvattnet på morden av sin boss och bättre(?) hälft får det ringar på vattnet som sträcker sig ända till Montanas skogar.

Målet för duon är nämligen att söka skydd hos en släkting där, men resan får ett abrupt dödligt slut innan de når sin destination. Plötsligt är gossen ensam i vildmarken med de två synnerligen kallhamrade yrkesmördarna Jake och Patrick Blackwell i hasorna, och ni kan lita på att de tänker göra precis allt för att få tag på de komprometterande bevisen mot sin gangsterboss han är i besittning av.

En yxa kommer väl till pass

Fast egentligen är the bad guys motiv ganska ointressant. Det är jakten, stuntsen och de vuxna brutaliteterna som är huvudsaken här. Tolvårige Connor behöver någon att lita på. Någon som skyddar honom, och Angelina Jolies Hannah är den som kan fixa biffen och se till att han fortfarande är vid liv när allt är över.

Det hela utvecklas snabbt till en hårdför katt- och råttalek där Hannah med framgång lyckas hålla de kyligt samvetslösa yrkesmördarna stången. Sedan behöver det väl inte tilläggas att det blir hett om öronen för alla inblandade. Här kan för övrigt också nämnas att en yxa kommer väl till pass för vår hjältinna innan kavalleriet anländer.

Gravid som kick ass en upplyftande twist

Vad mer? Jo, skurkarna blir också varse innan slutsignalen att även en gravid kvinna kan kick ass och hantera ett vapen. Vilket väl får sägas vara en upplyftande twist. Det finns ingen anledning till att kvinnor i det välsignade tillståndet bara ska agera hjälplösa offer när det hettar till på film.

Sedan bör också nämnas att Aidan Gillen och Nicholas Hoult tillsammans gör ett bra mördarpar att hysa antipatier mot. De må se både oansenliga och välkammade ut, men mördar gör de utan att darra det minsta på manschetterna, och när någon oskyldig kommer i vägen utgör det bara ett jobbigt streck i räkningen. Vi har onekligen sett det förr, men det finns en bra kemi mellan dessa båda aktörer.

Välkommen tillbaka i actionsvängen

På det hela taget är också Those Who Wish Me Dead också en välgjord traditionell actionthriller med vuxna förtecken. Det här typen av raffel var Hollywood flitiga med att producera på 80- och 90-talet innan science fiction-, fantasy och superhjältespektaklen tog över, och jag måste säga att jag rent allmänt saknar sådant här i dagens utbud.

Sedan ska villigt medge att det här varken ter sig särskilt subtilt eller sofistikerat. Regisserande manusförfattaren Taylor Sheridan har levererat bättre i det avseendet med manusen till Hell or High Water och regidebuten Wind River. Fast oavsett vilket talar i termerna en effektivt berättad skapelse som utan problem bör tillfredsställa sin målgrupp.

Slutligen utgör det ett extraplus att se Angelina Jolie i ett sådant här sammanhang igen. Hon är synnerligen välkommen tillbaka i actionsvängen.

Skriven 2021-06-22

print

Våra samarbetspartners