THE DARK TOWER

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Nikolaj Arcel
I rollerna: Matthew McConaughey, Idris Elba, Katheryn Winnick, Abbey Lee

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2017-08-16

Det är inte bara här hemma utan också över sundet Hollywood suger upp talang och stjärnstatus. När nu den danske regissören Nicolay Arcel försöker sätta avtryck på repertoaren gör han det med draghjälp av sci-fi och skräckförfattaren Stephen King. Filmerna som baseras på Kings romaner brukar bli ömsom vin och ömsom vatten men oftast kommersiellt gångbara.

Historien om det svarta tornet i universum som har någon sorts balansfunktion mellan det onda och det goda fungerar som en bitvis lyckad mix av western, sci-fi och traditionell action. Stilsäker och rappt berättad men ytlig och knappast med något större djup i karaktärerna. Edris Taylor hade haft vit hatt om det hade varit en western när han representerar “the good guy” revolvermannen Roland som lever för att likvidera “the bad guy” mannen i svart spelad av Matthew McConaughey som ser ut som en tvillingbror till Christopher Walken i yngre skurkaktiga år. In i bilden kommer en ung pojke (Tom Taylor) som fått gåvan att förutspå och rita av antagonisterna och så blir Rolands “sidekick” i den blodiga kampen.

Det är som sagt bra tempo och ställer man inte för många frågor om varför, bakgrund och logik utan låter handlingen tala för sej själv är det underhållande i det korta perspektivet. Jag har alltid varit svag för färgstarka skurkar från western till Bond och i vilken genre ni vill och köper McConaughey som svartare än natten. Knappast Kings testamente till eftervärlden men prickar säkert in sin målgrupp.

skriven 2017-08-14

print

Våra samarbetspartners