THE UNITED STATES VS. BILLIE HOLIDAY – gripande och nyanserat om karismatisk stjärna

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Lee Daniels
Skådespelare: Andra Day, Trevante Rhodes, Garrett Hedlund, Natasha Lyonne, Leslie Jordan
Betyg: 4
Premiär: 2021-06-18

Om häxjakten på den kontroversiella jazz och bluessångerskan Billie Holiday i en tid då J. Edgar Hoovers ande svävade över vattnet och ritade kartan för vad som var politiskt korrekt i amerikansk showbusiness handlar filmatiseringen av Johan Harris bok Chasing the screams.

I femtiotalets USA letade J. Edgar Hoover och hans agenter inte bara kommunister i varje buske. Det handlade också om att hålla “the american way of life” kliniskt rent från sprit, knark och prostitution på ytan. Billie Holiday vägrade rätta in sig i ledet av färgade artister som blivit accepterade tack vare att de visste sin plats i branschen.

Stark sång om lynchningar

Den allmänt omtyckta och juvialiska Ella Fitzgerald och den vackra sofistikerade Lena Horne fick ständigt synas på film och i sällskap med vita stjärnor. Holiday jobbade i tidigt med Armstrong medan denne fortfarande var genuin jazzmusiker, och inte övergått till Its a Wonderful World– underhållning.

Trots att Billie Holiday inte var någon protestsångerska, alltså någon kvinnlig Woody Guthrie vände hon upp och ner på Hoovers imperium genom att envisas sjunga låten Strange Fruit, en stark och gripande sång om lynchningarna av landets färgade befolkning. Inte bara i södern utan också i mera liberala New York stod polisen på parad när hon tog första tonen till den kontroversiella låten. Eftersom man behövde en förevändning att sätta dit Billie blev hennes drogmissbruk ett lämpligt verktyg.

Beredd leva upp till sina ideal

Lee Daniels har signerat en gripande och nyanserad film om en karismatisk stjärna, som långt ifrån var utan brister men som också var beredd att bjuda på sig själv och leva upp till sina ideal och värderingar.

Vi får i återblickar (tyvärr lite för få) se hennes uppväxt i en bordell, och hur tidigt hennes dåliga erfarenheter av män började. Denna beroendeställning till män fick också de ödestigra konsekvenser som ledde till hennes alltför tidiga död vid blott 44 års ålder (1959).

Populär skådespelerska hade relation med Holiday

Andra Day är lysande som Billie Holiday, karismatisk och med en röst som inte står Diana Ross efter (Ross gjorde ju Holiday i The Lady Sings The Blues), något som tyvärr reducerar omgivningens möjligheter att sticka upp. Det skulle inte förringa Day/Holidays dominans om till exempel Natacha Lyonne som den då mycket populära skådespelerskan Tallulah Bankhead som hade en relation med Billie fått lite mer utrymme.

Bankhead, som gjort succe i Hitchcocks Livbåt och senare i tv-versionen av Batman var en viktig pusselbit i Holidays liv och värd mer än några scener här och var. Hur som helst en bättre start på filmsommaren är svår att tänka sig.

Skriven 2021-06-16

print

Våra samarbetspartners