HOUSE OF CARDIN – tyngd på karriären som “selfmade man” i sevärd dokumentär om modeikonen

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: P. David Ebersole och Todd Hughes
Dokumentär med Pierre Cardin, Jean-Paul Gauthier, Philippe Starck, Naomi Campbell, Sharon Stone
Premiär: 2021-04-24
Betyg: 3

Jag noterar att i dessa filmfattiga dagar droppar dokumentärfilmerna tätt, och kanske är det en händelse som ser ut som en tanke. När inte Bond och andra superhjältar påkallar uppmärksamhet men många ändå vill andas in biosalongens speciella atmosfär kanske en lärorik dokumentär kan sitta rätt.

Nu skall jag i ärlighetens namn tillägga att man måste att ett öppet sinne för att insupa kunskap om någon eller något som man aldrig har ägnat något intresse för. För min del har jag alltid varit öppen för dokumentärer, och faktiskt gärna om personer där min kunskap har börjat på ruta ett.

Började hos Christian Dior

Pierre Cardin är en ikon inom modevärlden, ett geni som aldrig följt trender utan på egen hand skapat dem. När andra världskriget rasade flyttade han som barn från Italien till det ockuperade Frankrike och bosatte sig i Vichy för att vid krigsslutet resa till Paris.

Som tjugoåring började han jobba hos Christian Dior sin framgångsrika resa som modeskapare och stilbildare i den högre skolan. Han sprängde rasbarriären och Dionne Warwick berättar sin historia om sitt möte med ikonen.

Stjärnorna passerade revy

Han hedrade den kinesiska muren med modevisningar och bevisade att öst kunde möta väst i fred och vänskap. Han älskade teater, musik och film varför stjärnor som Barbra Streisand, Fernandel, paret Burton, Liz och Richard och musiker som The Beatles och Alice Cooper passerade revy i hans långa liv i rampljuset.

Tyngden på statusen som selfmade man

Regissörerna Ebersole och Hughes har fått fritt spelrum bland gamla filmer, stillbilder och intervjuer som de blandar och ger friskt av tillsammans med sakkunniga kommentarer. Om Cardins privatliv vet man mindre, men att han var homosexuell och hade en PR mässig relation med Jeanne Moreau framgår hur som helst, men det blir mest ett komma i marginalen.

Mer tyngd lägger regissörerna vid att framhålla att Cardin var en så kallad ”selfmade man” som nått sin status genom egen kraft. Har ni sett och gillat Billie Holiday-dokumentären som rullar just nu, så ge gärna Cardin också en chans. Det är väl investerad tid och pengar…

Skriven 2021-04-21

print

Våra samarbetspartners