IN THE HEIGHTS – Musikal från teamet bakom Hamilton

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Jon M. Chu
Skådespelare: Corey Hawkins, Lin-Manuel Miranda, Anthony Ramos, Stephanie Beatriz, Dascha Polanco, Jimmy Smits
Premiär: 2021-06-18
Betyg: 4

Musikal på bio. Tänk på det ett par sekunder. Traditionens makt. Det var ju så färgfilmen slog igenom i Hollywood, på sätt och vis. På senare år har ju denna genre varit väldigt sparsam på vita duken. Försök har förvisso gjorts senast med kat(t)astrofala Cats, men även Les Miserables med Hugh Jackman, Russell Crowe och Anne Hathaway. Sedan ska vi inte heller glömma The Greatest Showman, även denna med Hugh Jackman. Bland övriga titlar ska man inte glömma Mamma Mia, Evita samt klassiska tolkningar som Cabaret, Sound of Music och West Side Story.

Den nu aktuella In The Heights utspelas i området Washington Heights på norra Manhattan, som nog mest är känt för att inhysa Universitet Columbias sjukhus och forskningscenter. Norra delen av detta område mellan 175:e och 181:e gatan mellan bron George Washington Bridge (som binder ihop Manhattan med New Jersey) och broarna Washington Bridge och Alexander Hamilton Bridge (som binder ihop Manhattan med Bronx) kallas Little Dominican Republic. Anledningen till detta är ganska uppenbart då hela detta område domineras av immigranter från de Karibiska öarna med fokus på Dominikanska Republiken. Ovan nämnda West Side Story fokuserade ju också på New Yorks latinopopulation, men storyn var ju en vit Romeo & Julia-adaption satt i latinomiljö.

In The Heights är skriven av Lin-Manuel Miranda, som även har en mindre roll i filmen, tillsammans med Quiara Alegría Hudes. Musikalen sattes redan upp 2005 i en liten håla i Conneticut innan den till slut gick upp på Broadway 2008. Lin-Manuel Miranda är även upphovsman till 2000-talets största succé och snackis på Broadway, Hamilton.

Usnavi, en kul typ

I In The Heights får vi följa immigrantsonen Usnavi (Anthony Ramos), som har en liten kvartersbutik och hans drömmar om att ta sig tillbaka till sin fars lilla strandbar El Sueñito på Dominikanska Republiken. Usnavis namn är ju också en ordlek som hans föräldrar blev inspirerade av när de anlände till New Yorks hamn… Usnavi är en kul typ, men när det kommer till tjejer klarar han inte riktigt av situationen och har väldigt svårt att förklara sin kärlek för Vanessa (Melissa Barrera),som jobbar i den lokala skönhetssalongen men har ambitionen att bli en modeskapare.

Enastående sångnummer

Bland områdets övriga persongalleri hittar vi Nina (Leslie Grace), en smart ung tjej som lyckats komma in på Stanfords prestigefyllda universitet. Nina har tidigare haft en flört med Benny (Corey Hawkins), som jobbar på Ninas pappa Kevins (Jimmy Smits) Taxicentral.

Musikalen och dess sångnummer är enastående och regissören Jon M. Chu (som även regisserade Crazy Rich Asians) har verkligen lyckats fånga in musikalens budskap och filmens två och en halv timme rinner iväg snabbt. Stanna dock kvar tills eftertexterna är klara då det bjuds på ett extranummer.

Skriven 2021-06-16

print

Våra samarbetspartners