THE LITTLE THINGS – Denzel som åldrande “leading man” i övervintrad snutgenre

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: John Lee Hancock
Skådespelare: Denzel Washington, Rami Malek, Jared Leto, Chris Bauer, Michael Hyatt
Land: USA
År: 2021
Genre: Brott, Drama, Thriller
Längd: 128 minuter
Format: DVD, Blu-Ray, VOD
Distributör: Warner Home Video
Betyg: 2

Washington den äldre är återigen tillbaka i rampljuset. Washington den yngre såg vi senast i Christopher Nolans Tenet. The Little Things är en har-vi-inte-sett-det-här-förr?-film, där två olika snutar med två olika temperament, gestaltade av Denzel Washington och Rami Malek, måste samarbeta för att få fast i en seriemördare.

Den huvudmisstänkte i filmen spelas av Jared Leto i en rollprestation som får hans Jokern i Suicide Squad att verka normal och välbalanserad. Karaktären i The Little Things skulle lika gärna kunna gå runt med en skylt som säger: “Misstänk mig – jag använder inga hårprodukter!”. Folk som lever utan schampo och balsam är alltid mer än lite suspekta i den här typen av filmer.

Ser tillbaka på gamla synder

Inledningen av filmen påminner om När lammen tystnar. Sedan påminner fortsättningen om Zodiac, men allra mest påminner helheten om Insomnia – både det norska originalet och Christopher Nolans remake. Men istället för insomnia (där man är vaken) är den här filmen mest sömnig … och lite självgod och pretentiös. Till och med tv-tablån är full av gamla snutar som går med pannan permafrusen i djupa veck, medan de ser tillbaka på gamla synder och gamla frågeställningar, istället för att få ändan ur vagnen och verkligen ta itu med de mord och övergrepp som sker här och nu.

Twist kan räknas ut på mils avstånd

John Lee Hancock (The Blind Side) har både regisserat och skrivit manus – och han har hävdat att eventuella likheter med Insomnia är en tillfällighet, eftersom han minsann skrev manuset redan 1993.

Om detta hade varit en 1990-tals film hade den kanske legat “rätt i tiden”. Numera ser det hela ut som en övervintrad produkt i en ganska dammig genre – och filmen försöker hela tiden att verka smartare och djupare än vad den egentligen är, vilket gör att den blir fånig. Twisten på slutet går att räkna ut på mils avstånd, samtidigt som man hoppas på något annat … eftersom slutet (om man ska tro på ledtrådarna) är så urbota fånigt och kräver en hel del “suspension of disbelief“.

Mesig och nedtonad “straight man”

Denzel Washington är en gammaldags och nu åldrande “leading man” med pondus – må han få ett bättre manus nästa gång, och Rami Malek kommer vi snart att se som Bondskurk. Vilket säkert kommer att bli roligare att se än denne mesige och nedtonade “straight man”. Rollen utnyttjar inte Maleks styrkor, att spela udda och ovanliga karaktärer, det minsta. Mellan varven ser Malek rent av uttråkad ut.

Vad filmen har att säga om polisväsendet i Amerika är just nu (med Black Lives Matter och poliser som förövare) extra obehagligt. Men mest av allt är filmen helt enkelt … standardmodell. De spännande och nydanande sakerna just nu kommer inte från Amerika och Hollywood, utan från Storbritannien, Frankrike, Sydkorea, Hong Kong och Japan.

The Little Things har några små saker som fungerar. Men de stora sakerna fungerar inte.

Skriven 2021-06-13

print

Våra samarbetspartners