A QUIET PLACE PART 2 – rymdinvasion som är precis den brasved genren behöver

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: John Krasinski
Skådespelare: Emily Blunt, Millicent Simmonds, Cillian Murphy, John Krasinski, Noah Jupe
Premiär: 2021-06-11
Betyg: 4

Efterföljaren till A Quiet Place (2018) har fått ligga på is ett helt år tack vare pandemin men här kan man verkligen damma av det gamla talesättet att den som väntar på något gott. Jag var lyrisk för ettan, så ribban ligger alltså i takhöjd när John Krasinski nu tar upp tråden igen där han själv slutade för tre år sedan och jorden invaderades av rymdmonster.

Det är alltså H.G. Wells Världarnas krig som i Krasinskis professionella händer återanvänds och förädlats i takt med vad teknikens under i dag överpresterar i drömfabriken Hollywood.

Illasinnade monster

Jag älskade de gamla science fiction-rullarna som duggade tätt på 40- och 50-talet, och nästan alltid tilldrog sig i en liten stad på vischan där det mest spännande var en felparkerad bil. Plötsligt öppnade sig himlen och ner damp UFOs med nästan undantagslöst illasinnade monster tills det lilla charmtrollet ET nyanserade bilden.

Värld med ny härskarklass

Så inleder också den nya omgången A Quiet Place som gör avspark där rymdinvasionen började. Emily Blunt och hennes tre barn förstärkta av Cillian Murphy kämpar på för att försöka hitta mänskligt liv i en värld som nu fått en ny härskarklass. Att dessa aliens bara reagerar på ljud gör ju att man man måste tala med små bokstäver och tassa på tå när käftarna går som motorsågar på inkräktarna.

Precis vad genren behöver

Det må vara åskådaren förlåtet om hen drar på munnen ibland när tankarna osökt går till Tim Burtons hysteriskt roliga Mars Attacks som respektlöst lekte med temat. Att det står en andra uppföljare runt hörnet är givet, och håller den samma standard som den här omgången så gör i alla fall jag tummen upp. A Quiet Place är precis den brasved genren behöver för att få ett lyft i tider där science fiction nästan blivit verklighet och månlandningen dammig historia.

Skriven 2021-06-10

print

Våra samarbetspartners