SAKER VI SÄGER, SAKER VI GÖR – här andas fransk (kärleks)tradition i varje bildruta

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Les choses qu'on dit, les choses qu'on fait
Regi: Emmanuel Mouret
Skådespelare: Camélia Jordana, Emilie Dequenne, Niels Schneider, Vincent Macaigne
Premiär: 2021-05-21
Betyg: 3

Om engelsmännen har patent på förädlad komedi, amerikanerna på hårdkokt action så har fransmännen definitivt det på kärlekens område. Så tycks det alltid ha varit långt innan den franska vågen svepte över oss på sextiotalet. Alla verkade kunna skämta om älskaren i garderoben utom fransmännen som väl menade att temat bäst lämpade sig för en seriös betraktelse.

Att Emmanuel Mourets relationsdrama Saker vi säger, saker vi gör gått hem i stugorna på hemmaplan är inte svårt att förstå, den andas fransk tradition i varje bildruta och karaktär. Här bollas med relationer från alla tänkbara aspekter från lust, åtrå och vänskap till rent filosofiska, och jag tvivlar på att man kunnat hålla så många bollar i luften om man inte vore fransman.

Djupare in under skinnet

Daphne (Camelia Jordana) lovar underhålla sin pojkväns kusin eftersom denne är upptagen med ett jobb. Efterhand som dessa kryper djupare och djupare in under skinnet på varandra börjar de berätta om sina liv och hur de till slut hamnar där de nu befinner sig.

Filmen backar bandet och bygger upp en labyrint av händelser och karaktärer som passerar revy och gör avtryck i varandras liv på gott och ont. Sensmoralen är glasklar. Som en av de kärlekskranka männen i dramat säger; man aldrig skall se tillbaka, det ligger ingen framtid i det.

Skådespelare passar som handen i handsken

Vackert foto och en öronmärkt musikalisk inramning plus en handfull skådespelare som passar som handen i handsken gör det hela högst tilltalande, och det behövs ingen närbild på Eiffeltornet för att du skall känna att du befinner dig i Frankrike.

Skriven 2021-05-20

print

Våra samarbetspartners