THE UNITED WAY – Manchester Uniteds gyllene ögonblick

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Mat Hodgson
Dokumentär med David Beckham, Eric Cantona, Ryan Giggs, Ole Gunnar Solskjær, Nicky Butt
Premiär: 2021-06-08
Betyg: 4

Är man fotbollsfantast så har man en klubb som ligger en lika varmt om hjärtat som ett lag i allsvenskan. Sedan kan man självklart ha favoriter i olika internationella ligor exempelvis; Barcelona i La Liga, Juventus i Serie A, Bayern München i Bundesliga, PSG i Ligue 1 och Manchester United i Premier League.

Internationellt varumärke

När fotbollens varumärke blev riktigt internationella under 90-talet kunde man se Manchester Uniteds Sharp-prydda tröjor i stort sett överallt. Här hemma sågs de på marknader, stränder, dagis, skolor, arbetsplatser var helst det fanns folk fanns det någon som bar en Manchester United-tröja.

Nu hade troligen inte alla riktigt koll på vad det var för tröja de bar på men vadå, alla hade en. Manchester United blev då ett av idrottsvärldens ledande varumärke och dess souvenirförsäljning överglänste nästan deras idrottsliga resultat, åtminstone ekonomiskt. Detta satte ju också tonen i vad som komma skulle, när det gäller idrottsklubbar som varumärke. Visst, detta är ju inte vad filmen handlar om, men det ger en fingervisning om varför denna film gjordes. Folk bryr sig om varumärket Manchester United.

Klubbens historia betydde allt

De flesta svenskar gjorde nog sin första riktiga bekantskap med de engelska klubbarna under 70-talets tipsextra-sändningar, och innan dess var det väl enstaka besök av engelska ligalag i europeiska cuperna det enda man hade sett. Landslagen hade man nog bättre koll på genom de TV-sända Världs- och Europamästerskapen.

Dock blev en synnerligen tragisk händelse starten till Manchester Uniteds mediala exponering. Den 6 februari 1958 kraschade planet som laget tog efter en match i Europa under en mellanlandning i München. 23 personer omkom varav åtta var spelare. Flertalet andra spelare blev skadade och återvände aldrig mer till toppfotbollen. Bland de överlevande fanns tränaren Matt Busby och den blivande stjärnan Bobby Charlton, men laget som allmänt kallades för Busby Babes fanns inte längre. Manchester United fick således bygga upp ett helt nytt lag, och nya profiler dök upp. Detta blev också starten på en storhetstid för klubben.

Alex Ferguson gör entre

Matt Busby styrde Manchester United vidare fram till 1969, och verkade även efter det i bakgrunden. 70- och 80-talet var en berg- och dalbana för klubben. 1986 tog så skotten Alex Ferguson, numera Sir Alex över taktpinnen, och höll den fram till 2013 då han med ålderns rätt trappade ner. Manchester Uniteds framgångar under Sir Alex var otaliga, och klubben blev en av världens största fotbollsklubbar med ikoner som Ryan Giggs, David Beckham och inte minst den specielle fransmannen Eric Cantona.

Eric Cantona show

Denna film är Eric Cantona show. Det är Eric som guidar tittarna genom klubbens historia och det är Eric själv som är huvudfiguren under många av återblickarna. För oss som känner till det mesta så känns det skönt att Eric Cantona även belyser de många snedstegen och misstagen som begicks, men man måste nog vara en fotbollsfan och ha egna referenser till filmens händelser för att uppskatta den till fullo.

Skriven 2021-06-07

print

Våra samarbetspartners