BABYTEETH – “sickflick” möter coming of age i en av årets intressantaste down under-filmer

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Shannon Murphy
Skådespelare: Eliza Scanlen, Michelle Lotters, Toby Wallace, Sora Wakaki, Renee Billing
Land: Australien
År: 2019
Genre: Drama, Komedi, Musik
Längd: 118 minuter
Format: DVD/VOD
Distributör: TriArt Film
Betyg: 4

Australiensiska coming of age-dramat Babyteeth kammade hem en Guldbagge i början av 2021 och den baggen sitter och vilar på ett berg av andra priser, nomineringar och utmärkelser som regnat över denna uppmärksammade debut.

Babyteeth har gjort australiensiska Eliza Scanlen till en stor stjärna i hela världen och regissören Shannon Murphy uppvisar en stilsäkerhet som är närmast unik hos en debutant. Fast Murphy har så klart gjort en hel del australiensisk TV tidigare och det finns knappast någon bättre skola för att få upp tempo och arbetsdisciplin och leverera och hålla budget.

”Sickflick” möter coming of age-film

Babyteeth är en förhållandevis billig independentfilm, och ser ut som det, här finns inga snabba cash att spendera, men billigt kan bli bra.

Lätt beskrivet kan man summera filmen som en australiensisk Förr eller senare exploderar jag – en tonårstjej drabbas av cancer och upplever en förälskelse – men denna “sickflick” möter coming of age-film har som twist att den också fokuserar på föräldrarna och deras förhållanden. Både till dottern och hennes nyförvärvade småkriminelle pojkvän Moses och deras förhållande till varandra.

Inte alls så förutsägbart

Det är ovanligt att “tonårsfilm” innehåller så bra och så drabbande porträtt av vuxna människor och en intim skildring av ett förhållande som verkar sjunga på sista versen. Men de håller ihop, lite till, på grund av sin döende dotter. Och de accepterar en kille som är långt ifrån en svärmorsdröm, på grund av sin döende dotter. Vanliga regler är satta ur spel – på grund av en döende dotter. Mellan de fyra huvudpersonerna uppstår en unik gruppdynamik och det är inte alls så förutsägbart vilka svängar som denna film kommer att ta.

En av årets intressantaste filmer från “down-under”.

Skriven 2021-05-06

print

Våra samarbetspartners