WRONG TURN – nytänkande utan kannibaler i spännande reboot av skräckfranchise

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Mike P. Nelson
Skådespelare: Charlotte Vega, Matthew Modine, Adain Bradley, Bill Sage, Emma Dumont, Dylan McTee
Land: Tyskland, USA, Storbritannien
År: 2021
Genre: Skräck, Thriller
Längd: 109 minuter
Distributör: Lionsgate
Format: Amerikansk Blu-Ray (Region A)
Betyg: 3

Tiden läker alla sår. Till och med de som tillfogas i slasherfilmer. Från 2003 till 2014 såg hela sex filmer i franchisen Wrong Turn dagens ljus, och nu är det dags att börja om från början. Och bara för att nu förvirra har nye producenten, tyska Constantin Film valt att inte ge en undertitel till sin första av flera(?) rebootfilmer. Titeln blev Wrong Turn kort och gott. Precis som den första originalfilmen från 2003.

Sedan behöver det väl knappast nämnas att mycket trots allt är sig likt från då det begav sig. Det är liksom oundvikligt, utgångspunkten är trots alla att unga människor ska råka ut för knäppisar i ödsliga miljöer i allmänhet och skogar i synnerhet. Vad som däremot är avpolleterat är de blodtörstiga kannibalerna, liksom de mest blodsölande inslagen. Ur den aspekten finns här med andra ord inte alls lika mycket brutalt showigt tjosan hejsan att hoppas på för gamla fans av franchisen.

Misstag såga inkörda kannibaltemat?

Men missförstå mig inte nu. jag säger inte att Wrong Turn, modell 2021 är en mjäkigt våldsfri skapelse, långt därifrån. Däremot ter sig det hela mer realistiskt än sina föregångare. Men bortsett från det, det största misstaget manusförfattaren Alan B. McElroy gjort är såga det väl inkörda kannibaltemat. Hardcorefansen har gått fullständigt bananas över detta tilltag. De hade önskat att allt var precis som tidigare.

Tänk i termerna tidiga beundrare av band, som avfärdar allt form av nytänkande, så förstår ni vad som avses. Den här typen av människor är fullständigt rabiata, och accepterar inte ens minsta förändring. Fast med detta sagt, nog har man rockat (film)båten mer än lite grand i det här fallet. Om nu sanningen ska fram.

Dödliga fällor överallt

Upplägget får dock som sagt sägas vara likartat. Initialt introduceras vi för Jen, hennes pojkvän Darius och två andra par. De står i begrepp att ge sig ut och vandra i Appalacherna, och får varningen i förväg av ortsbefolkningen att inte lämna vandringslederna. Men gissa om de ignorerar rådet, hamnar på avvägar och råkar illa ut. Det finns nämligen dödliga fällor överallt och konstiga individer i djurmasker som bevakar dem, något gänget får erfara den hårda vägen.

Mörker medelst glödande järnstång i ögonen

För i skogens djupaste inre regerar The Foundation, en dammig sekt som inväntar syndafloden, och har levt efter sina egna regler sedan 1859, och de ser inte med blida ögon på inkräktare. Särskilt inte om någon som i det här fallet dödat någon av deras egna. Så väl infångade och på plats i sektens sköte blir det rättegång av det summariska slaget för ungdomarna under överinseende av kultledaren Venables, och gissa om straffet blir döden. Eller kanske ”bara” evigt mörker medelst en glödande järnstång i ögonen.

Hur det går? Well, om jag säger att en kvinna både överlever och fixar biffen enligt välkänt slasherrecept överdriver jag knappast. Mångsidige veteranen Matthew Modine finns förvisso också till hands i skepnad rådig pappa, men det är Charlotte Vega, känd från tv-serien Warrior Nun, i sin Jen-roll som står i centrum.

Smått chockerande twist

Det gör hon för övrigt även i en avslutande twist jag inte alls såg komma. En både smart och smått chockerande sådan för övrigt. Faktum är att denna upplösning tedde sig så pass lyckad att det var avgörande för den hyggliga ”trean” i betyg här till höger. För någonstans är det så att det inte i första hand är avsaknaden av kannibaler som är problemet i Wrong Turn, utan ett visst vattentrampande halvvägs. Annars får jag nog säga att regissören Mike P. Nelson håller spänningen ganska väl vid liv hela vägen.

Skriven 2021-05-10

Fotnot: Wrong Turn finns i skrivande stund inte släppt på svensk DVD och Blu-Ray, men finns tillgänglig på engelska utgåvor.

print

Våra samarbetspartners