THINGS HEARD & SEEN – förutsägbar, men trevlig och robust spökfilm

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Shari Springer Berman & Robert Pulcini
Skådespelare: Amanda Seyfrid, James Norton, Natalia Dyer, Natalia Dyer, F. Murray Abraham, Karen Allen
Land: USA
År: 2021
Genre: Drama, Mysterium, Skräck
Längd: 121 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 4

Ännu en Netflixpremiär, ännu en Netflixproduktion. Men till skillnad från så väldigt många andra Netflixproduktioner, gillade jag Things Heard & Seen.

Den här spökfilmen bygger på en roman av Elizabeth Brundage; All Things Cease to Appear. Jag har aldrig hört talas om den, men Stephen King tyckte visst att den var bra. Däremot har jag hört talas om filmens två regissörer, Shari Springer Berman och Robert Pulcini. Denna duo har nämligen tidigare gjort en av mina absoluta favoritfilmer; American Splendor, som kom 2003.

Association till Rösten från andra sidan

Things Heard & Seen inleds men en kort och fullkomligt onödig prolog, som avslöjar lite för mycket av vad som komma skall – visar det sig. Det är 1980, och Amanda Seyfried spelar konstnärinnan Catherine Claire, som bor på Manhattan med sin make George (James Norton) och deras lilla dotter Franny. Catherine verkar jobba med restaurering av en målning i en kyrka, vilket förstås får oss att associera till Rösten från andra sidan.

Otrogen med en ung tjej

George, som är universitetsprofessor, har fått jobb på ett universitet i Hudson Valley, och lyckas hitta ett stort hus på landet, dit familjen flyttar. Ett hus som självklart bär på hemligheter. Det dröjer inte länge innan både Catherine och Franny upplever märkliga saker i huset – det är av allt att döma hemsökt. En spökkvinna rör sig genom rummen och det luktar ibland avgaser i sovrummet.

George blir omedelbart väldigt god vän med sin kollega Floyd (F Murray Abraham) på universitetet, och han blir populär bland studenterna. Fast George är en slem typ. Förhållandet med Catherine knakar i fogarna, och han är otrogen med en ung tjej i grannskapet, Willis (Natalia Dyer). George beter sig alltmer märkligt.

Traditionellt i behagligt tempo

Handlingen i den här filmen är väldigt förutsägbar – minst sagt. Det är aldrig svårt att räkna ut vad som kommer att ske härnäst. George Claire är dessutom en vidrig typ, han till och med ser obehaglig ut, James Norton har en ondskefull mun. Man undrar varför Catherine inte lämnat honom för längesedan.

… Men det spelar ingen roll att filmen är förutsägbar, eftersom det här är en trevlig spökfilm. Den varar över två timmar, vilket är alldeles för länge, men annars är det här en film av ett slag som sällan görs idag. Det är en robust film. Det är en traditionell spökfilm, berättat i ett behagligt tempo, med få effekter, och med bra filmfoto och fina skådespelare – förutom de ovannämnda medverkar även Karen Allen.

Ett litet överbetyg

Things Heard & Seen känns nästan som en film från 1980. Den påminner även lite grann om en Stephen King-historia, en tidig sådan. Amanda Seyfried ser väldigt 1980 ut – när jag tänker efter ser hon nog alltid ut som 1980.

Jag sätter ett litet överbetyg på den här. Vi har ju inga halva betyg, jag kan inte sätta 3½ – så jag avrundar uppåt. Det får kompensera för alla låga betyg jag delat ut till andra filmer de senaste månaderna.

Skriven 2021-04-30

print

Våra samarbetspartners