GLACIÄR – Endre och Karim äger sina roller i film om dödligt virus

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Baker Karim
Skådespelare: Lena Endre, Alexander Karim
Premiär: 2021-04-30
Betyg. 3

Ur led är tiden, och det är inte första gången. Varje gång det sker hoppas vi att den skall ledas rätt igen om inte av annan anledning så att världen får chansen till nya klavertramp.

Just nu bär världen ett livshotande virus som ett tungt ok på klotets axlar, och vi tvingas till åtgärder som vi trodde hörde hemma under gångna världskrig eller i någon science fiction roman från Hollywood. Att denna livs levande realism sätter fantasin i gungning på en av våra mest namnkunniga deckarförfattare Camilla Läckberg, som signerat manus till Glaciär.

Utvalda lever i karantän

Det handlar alltså om ett dödligt virus som håller på att förvandla mänskligheten till en parentes i evigheten. I ett sista försök att rädda vad som räddas kan av mänskligt liv låter man utvalda människor leva i karantän och med stränga krav och förhållningsregler.

Kämpar mot demoner

På ett lyxhotell springer vi på en pastor (Alexander Karim) och en läkare (Lena Endre), som med “kassan i ordning” lyckas få tillhöra de privilegierade. Pastorns hustru har begått självmord, så tvivel om livets mål och vår herres medel gör knappast hans klaustrofobiska tillvaro angenämare trots lyxen. Läkaren har sina demoner att kämpa mot, men allt eftersom deras kommunikationer blir allt intimare börjar också insikten om att de inte kan leva celibat i en bubbla hela det liv som eventuellt återstår.

Äger sina roller

Här finns inga effekter eller försök att plocka poäng på det kaos och anarki som råder utanför den självvalda isoleringen. Ibland smyger det sig in en lite teatralisk stämning, men ingen skugga skall falla på Endre och Karim som äger sina roller. Att bolla med så många existentiella spörsmål plus några till, som till exempel den ekonomiska faktorn när båten sjunker. Samt vem som skall få plats i livbåten på 90 minuter är svårt, men Baker Karim knyter ihop säcken på Läckbergs manus acceptabelt. Sevärd som ligger i tiden alltså.

Skriven 2021-05-02

print

Våra samarbetspartners