CLASH (Eshtebak)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Mohamed Diab
I rollerna: Hani Adel, El Sebail Mohamed, Nelly Karim, Ahmed Abdelhamid Hefny, Waleed Abdel Ghany

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2017-09-15

Hela detta täta drama utspelar sig i en fängelsebil där en egyptisk-amerikansk reporter och hans fotograf slängs in, snart ska de få sällskap av en rad andra fångar från olika politiska läger och med olika socioekonomiska bakgrunder. Utanför fönstergallren, i en värld som vi får se inifrån bilen från liknande vinklar som fångarna, utspelar sig det kaos som kom i kölvattnet av avsättningen av Mohamed Morsi.

Clash ger oss inte bara intressanta porträtt av rollfigurerna i fokus utan också en mångfacetterad inblick i den komplexa egyptiska nutidshistorien. Diskussionerna som rollfigurerna för blir till en intressant analys av samhället och politikens inverkan på medmänsklighet. Ju längre in i filmens speltid vi kommer ju tätare blir stämningen, politiska meningsskiljaktigheter blandas med dödsrädsla och en förtvivlad kamp att överleva.

Regissören och manusförfattaren Mohamed Diab, som tidigare gett oss Kairo 678, har skrivit en engagerande dialog och använder det begränsade utrymmet på utmärkta sätt. Samtidigt som han skapar ett klaustrofobiskt obehag hos åskådaren så lämnar han andrum nog att dyka djupt i konversationerna. Den upprivande upplösningen är jobbig att ta sig igenom men elegant konsekvent. Clash är i slutändan både underhållande spännande och verklighetsförankrat diskuterande, en kombination som ger en mäktig filmupplevelse.

skriven 2017-09-15

print

Våra samarbetspartners