[STUDIO GHIBLI] KIKIS EXPRESSBUD – skönhet, glädje, fart och humor när tonårshäxa räddar dagen i småstaden Stockholm

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Majo no takkyubin
Regi: Hayao Miyazaki
Originalröster: Minamin Takayama, Rei Sakuma, Kappei Yamaguchi, Keiko Toda, Mieko Nobusawa
Land: Japan
År: 1989
Genre: Animation, Drama, Äventyr
Längd: 103 minuter
Format: Blu-ray/DVD
Distributör: TriArt Film
Betyg: 5

Kikis expressbud är den bästa barnfilm som någonsin gjorts. Mer behöver egentligen inte sägas.

Studio Ghibli fans smågrälar ofta sinsemellan om vilken film som egentligen är den bästa barnfilmen/familjefilmen av mästaren Hayao Miyazaki – är det Min granne Totoro, om den snälla, lurviga skogsvarelsen, eller är det Miyazakis nästa film, Kikis expressbud, som handlar om en hjälpsam tonårshäxa och hennes cyniska svarta katt? Det där är en svår nöt att knäcka. Men … Tack och lov behöver man inte välja!

Härliga djur i huvudrollerna

Båda filmerna finns nu i bra BD utgåvor från TriArt film. Båda filmerna har bra svenskt tal (om du inte vill läsa undertexter och lyssna till originalet). Båda filmerna har härliga djur i huvudrollerna! Jag erkänner att jag länge hört till Totoro-lägret. Men min bästa vän fick mig att gå över till Kiki-och-Jiji-lägret.

Min granne Totoro är rolig, söt, mysig och charmig, helt skurk-och konfliktfri och utspelar sig till stor del i naturen och på landet i 1950-talets Japan.

Mer action och spänning

Kikis expressbud är en mer urban film – handlingen utspelar sig i en småstad – och ärligt talat, de flesta av oss bor i småstäder, och inte på landet i en optimistisk 1950-tals vision av miljövänlig, självförsörjande grönsaksodling på vackra fält.

Kikis expressbud har mer action och spänning och rappa dialoger – och till skillnad från trollet Totoro så pratar katten Jiji hela tiden och är helfestlig! Jiji skulle ha blivit en minst lika bra logga för Studio Ghibli som Totoro (och han är lika populär som maskot …)

Nils Holgersson är “Big in Japan”

På temat småstäder – känns inte Kikis småstad igen? Jo visst, det är ju Stockholm! Alla skyltar är på svenska! Vilket säkert verkar väldigt exotiskt för en japansk publik, speciellt alla de där prickarna över ä och ö …. Ur japansk synvinkel är Stockholm också en mysig småstad med massor av vatten och så vacker att skåda så där lite grann från ovan, som i Nils Holgerssons underbara resa

Nils Holgersson är sannerligen “Big in Japan”! När Kenzaburo Oe åkte till Sverige för att ta emot sitt Nobelpris i litteratur var hans första och enda önskan att få se Nils Holgerssons hem, alltså Selma Lagerlöfs hem – och att få sitta vid skrivbordet där den lille pysslingen uppfanns.

Pratar med en flock gäss

Kikis expressbud har supersnygga flygscener – och visst är Sverige grant så där lite gran från ovan, som det sjungs i visan. Det finns till och med en scen där Kiki – eller snarare Jiji pratar med en flock gäss, som varnar Kiki för ett oväder – se där vilket snygg homage till Nils Holgersson!

Räddar dagen med flygande kvast

Det finns massor av humor i filmen och massor av förvecklingar när Kiki ska öppna eget och leverera paket som expressbud – på sin kvast.

Dessutom; massor av härlig, spännande och originell action! Hur många gånger har du inte sett en filmisk manlig hjälte skrika att han behöver en statists bil eller motorcykel för att rädda hjältinnan (och världen)? Här ropar lilla Kiki att hon behöver en gatsopares kvast – och så räddar hon dagen när ett gigantiskt luftskepp, och hennes bäste vän (en flygtokig pojke, inte helt olik Miyazaki själv som ung), håller på att störta över centrala Stockholm! Folkmassorna ser på förbluffade och imponerade och gatsoparen utropar stolt – Det där är MIN kvast!

Finaste kärlekssagan mellan människa och katt

Ingen filmsamling är komplett utan Kikis expressbud. Så mycket skönhet, glädje, fart, humor och empati i ett så litet paket … Kikis expressbud har förmodligen den finaste kärlekssagan någonsin mellan en människa och hennes katt. Och den finaste kärleksförklaringen till pannkakor!

Skriven 2021-03-15

print

Våra samarbetspartners