GRÖNA LUND siktar på premiär 1 maj – utan åkband och åkkuponger

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Den 25 mars beslutade Folkhälsomyndigheten om föreskrifter för nöjesparkers öppnande. Nu förbereder sig Gröna Lund på att öppna den 1 maj, på ett omsorgsfullt och annorlunda sätt. Ett begränsat antal gäster släpps in per dag, alla biljetter måste förbokas online och vissa dagar delas upp i två besökspass. Åkband och åkkuponger slopas och istället ingår alla åk i den nya entréavgiften ”Ticket to Ride”.

Efter att ha hållit stängt i över ett år gör sig nu Gröna Lund redo för att öppna parken. Premiären flyttas från 24 april till 1 maj, för att säkerställa att alla förberedelser inför en omsorgsfull och säker öppning är på plats. Enligt Folkhälsomyndighetens bestämmelser får nöjesparker släppa in 1 gäst per 20 kvadratmeter. Under en sommardag ett vanligt år rymmer tivolit drygt 15 000 gäster. Just nu pågår arbetet med att mäta upp alla tillgängliga gästytor och beräkningen av hur många gäster som kan släppas in per dag är därför inte färdig. Men att det kommer bli väsentligt mycket färre gäster per dag jämfört med ett normalår står helt klart.

Endast förbokade biljetter, alla åk ingår i entrén och vissa dagar delas in i två besökspass
Säsongen 2021 kommer inte likna någon annan i Gröna Lunds 138-åriga historia och därför införs en rad nyheter just för i år. Alla måste förboka sitt besök online till en specifik dag, där man också får en ankomsttid för att undvika trängsel i entréerna. I år kommer inga åkband och åkkuponger användas. Istället finns endast en biljett till Gröna Lund som kallas för ”Ticket to Ride”. Och det är precis vad det är – en entrébiljett där alla åk också ingår. Under högsäsong samt helger kommer dagarna delas upp på ett förmiddagspass och ett eftermiddagspass.

– Vi vet att våra gäster har längtat efter dagen då vi kan öppna och efterfrågan på säkra aktiviteter utomhus är stor bland barnfamiljer. Genom att dela upp vissa av dagarna i två pass kommer fler gäster kunna besöka oss, på samma säkra sätt. Samtidigt får vi möjlighet att ta emot fler gäster under en dag, vilket är nödvändigt för att få ekonomin att gå ihop, säger Gröna Lunds vd Magnus Widell.

Innan en öppning kan ske måste Gröna Lund invänta en förändring i begränsningslagen, som undantar tivolinöjen från ordningslagen (där det just nu råder förbud mot fler än 8 personer). Lagförslaget förväntas träda ikraft den 11 april, om smittläget tillåter. Biljetterna till Gröna Lund släpps till försäljning så fort vi får ett öppningsbesked från regeringen.

– Vi har väntat på att få öppna i över ett år och vår största nyhet någonsin står redo för alla modiga åkare, nämligen vår nya berg- och dalbana Monster. Nu håller vi alla tummar för att regeringen ger oss ett öppningsbesked den 11 april, säger Gröna Lunds vd Magnus Widell.

Urval av åtgärder som Gröna Lund vidtagit för att öppna på ett säkert sätt:

· Hela verksamheten följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer och regler.
· Vi öppnar endast för ett begränsat antal gäster per dag och alla biljetter måste förbokas online. Biljetterna släpps till försäljning så fort vi får ett öppningsbesked från regeringen.
· Enligt Folkhälsomyndighetens föreskrifter får nöjesparker släppa in 1 gäst per 20 kvadratmeter. Just nu pågår arbetet med att mäta upp alla tillgängliga gästytor.
· Under helger samt under högsäsong delar vi upp våra besökare på ett förmiddagspass (kl. 09.30-15) och ett eftermiddagspass (kl. 16-22). Genom att dela upp dagarna i två pass kommer fler gäster kunna besöka oss, på samma säkra sätt.
· Olika ankomsttider införs, för att minimera köbildning utanför entréer.
· Digitala köer införs till utvalda attraktioner.
· Där det inte är möjligt att köa digitalt finns distansmarkeringar.
· Avståndsmarkeringar och skyltning i parken uppmanar gästerna att hålla avstånd.
· Trängselvärdar införs i parken som påminner våra gäster om att hålla avstånd.
· Sittytor avgränsas och anpassas enligt Folkhälsomyndighetens riktlinjer.
· Utökade städrutiner har införts i hela parken.
· Utökade möjlighet för gästerna till handtvätt och/eller handsprit på toaletter samt centrala platser i parken införs.
· Handsprit finns att tillgå vid attraktionernas in- eller utgångar.
· Nya rutiner har tagits fram vid på- och avstigning i attraktionerna för att säkerställa distanshållning på plattformen och köområdet.
· Endast personer i samma sällskap får åka bredvid varandra i attraktionerna.
· Folkhälsomyndighetens allmänna råd för att undvika trängsel i tivoliattraktioner anammas, exempelvis att sällskap har möjlighet att hålla ett avstånd på minst en meter i sidled samt framåt och bakåt från andra sällskap i åkattraktionen.
· Specifika regler för inomhusattraktioner införs, så att distanshållning i attraktionen säkerställs.
· Restauranger och matställen är anpassade efter Folkhälsomyndighetens riktlinjer.
· Matbeställning via Gröna Lunds app införs på flertalet matställen.
· Konserter, barnföreställningar och danskvällar ställs in till dess att restriktionerna lättar.
· Distanshållning och utökade hygienrutiner har införts i alla spel och lyckohjul.
· Gröna Lund inför endast kontantfri betalning.
· Medarbetare utbildas i hygienrutiner, social distansering, trivsel-, ordnings-, och säkerhetsregler.
· Medarbetare ges möjlighet till att hålla avstånd till gäst. Medarbetare har möjlighet att bära munskydd, visir, handskar etc där det behövs.
· Riskanalyser av gemensamma personalutrymmen genomförs och åtgärder vidtas.

© Gröna Lunds Tivoli

print

Våra samarbetspartners