DEN UNGE ZLATAN – unik dokumentär om hur han blev superstjärna

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Fredrik Gertten och Magnus Gertten
Dokumentär med Zlatan Ibrahimovic, Hasse Borg, Priscilla Salazar-Janssens, Leo Beenhakker, Jacobus Adriaanse
Land: Sverige
År: 2016
Genre: Biografi, Dokumentär, Sport
Längd: 100 minuter
Format: Blu-Ray/DVD/VOD
Distributör: TriArt Film
Betyg: 4

Zlatan Ibrahimovic är tillbaka i landslaget! Det är värt att fira med den utmärkta dokumentärfilmen Den unge Zlatan – som nu finns på BD.

Den berömde Milan-spelaren är nu 39 och “still going strong”. Mycket av händelserna i dokumentärfilmen Den unge Zlatan utspelar sig för tjugo år sedan. Men filmen hade premiär så sent som 2016.

Fångad redan när han skolkade från skolan

Det är svårt att inte tänka på årets bästa dokumentärfilm, Greta. Det gäller för dokumentärfilmare att ha framförhållning. Att fånga världens mest kända unga svenskar INNAN de blir världsberömda. Nathan Grossman fångade in Greta Thunberg redan när hon satt ensam på marken utanför Riksdagshuset i Stockholm med ett “Skolstrejk för klimatet” plakat.

Fredrik Gertten och Magnus Gertten fångade också in Zlatan Ibrahimovic redan när han skolkade från skolan i Malmö – fast skolkandet var för att spela fotboll, inte för att rädda klimatet, och så småningom hoppade Zlatan av fotbollsgymnasiet för att heltid satsa på att spela fotboll.

Superettans superdiva

Fredrik Gertten och Magnus Gertten har alltså haft samma känsla, samma framförhållning som Nathan Grossman, i arbetet med Den unge Zlatan. “Det här kan bli något STORT!“ En ung fotbollsspelare som började i Balkan och Malmö FF och blev känd som Superettans Superdiva (MFF åkte ner till Superettan under Zlatans första år). Zlatan var med och tog upp Malmö FF till Allsvenskan igen – bjöd på “Showtime!” och blev såld till Ajax. För en rekordstor prislapp, 9 miljoner euro. Det högsta beloppet någonsin för en skandinavisk spelare – på den här tiden. Det mesta som Ajax någonsin betalat för en spelare – alla kategorier. Kritiken i Nederländerna var enorm, var det där inte alldeles för dyrt? Hade Ajax inte redan två bra anfallare? Var inte egyptiern Mido bättre än Zlatan, på exakt samma position?

Hoppar mellan tiden i MFF och tiden i Ajax

Det finns gott om filmsekvenser från matcher där Zlatan Ibrahimovic lyckas och firar snygga mål – eller misslyckas och är frustrerad. Gott om intervjuer med “talking heads” – allt möjligt folk som kände Zlatan i Superettan, i Allsvenskan och i Ajax. Zlatan själv slutar snart att medverka och ger inga intervjuer. Vi får lära känna honom utifrån.

Hans kollegor i Ajax har blivit rundare och tunnhårigare. Ibrahimovic själv ser ungefär likadan ut genom åren. Mido ger intressanta analyser av hur Zlatan lyckades i Ajax (och sedan Juventus) medan Mido själv blev “offrad” och såld för att Ajax skulle satsa på Zlatan. Zlatan behövde inte anpassa sitt spel – man anpassade hela Ajax efter Zlatan istället. Sedan gjorde Juventus samma sak. I alla fall enligt Mido.

Landslag alltid snabbyggen

Med tanke på hur lång tid det tar att bygga upp ett lagspel i en liga – varje lag har sin stil – är det snudd på otroligt att någon lyckas bygga upp någon sorts fungerande landslag av spelarna från de olika klubbarna överhuvudtaget. Alla har olika stil. Alla har utvecklats över en lång tid. Och landslag är alltid snabbyggen och relativa hastverk.

Ibrahimovic säljs med stor vinst från Ajax till Juventus – speakerrösten spekulerar i en prislapp på svindlande 20 miljoner euro. Detta blir början på den långa Italien-sejouren — och där slutar berättelsen om Den unge Zlatan. Med triumf i Italien. Veni, vidi vici.

Underhållningskarriär kanske möjlig

Med facit i hand vet vi ju att Italien blev en stor del av Ibrahimovics illustra karriär och Italien är förmodligen det land som passar honom bäst … Juventus tränare Fabio Capello påpekar i dokumentären att i Italien vet man minsann att uppskatta “personligheter“. Vem vet, kanske en musik- och underhållningskarriär är möjlig för Zlatan Ibrahimovic, efter medverkan i San Remo festivalen?

En italiensk vän, en barista, berättade att Zlatan gillade att äta på IKEA.
Visst, det är så sant som det står i dikten, att blott Sverige svenska krusbär har … och svenska köttbullar med lingonsylt … Och ett blågult fotbollslandslag!

Skriven 2021-03-21

print

Våra samarbetspartners