SWEAT – överraskande sevärt om influencer och baksidan av kändisskapets egocentrerade fördelar

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Magnus von Horn
Skådespelare: Magdalena Kolesnik, Julian Swiezewski, Alexandra Konieczna, Zbigniew Zamachowski, Tomasz Orpinski
Premiär: 2021-03-12
Betyg: 3

När jag en kvart in i filmen studerat Sylwias (Magdalena Kolesnik) svettiga utövningar för att tillfredsställa sina och 600.000 följares behov av att personifiera den perfekta bilden av en sund själ i en sund kropp trodde jag att det var en reklamfilm signerad av några penningstarka influensers.

Efterhand utvecklades glädjande nog blågule Magnus von Horns (Efterskalv) polska film till något betydligt mer givande än för bara de kroppsfixerade frälsta, nämligen en djupdykning i kändisskapets baksida.

Ett levande varumärke

På ytan är Sylwia glad och alltid öppen för sina många beundrare, och ställer gärna upp för selfies i parti och minut. Hon är en fitnessbloggare i tiden, van vid att titta på sig själv på tidningsomslag och i tv-soffan när underdåniga frågeställare beundrar hennes fysik.

Sylwia är med andra ord ett levande varumärke där hon själv är produkten. Utanför denna bubbla av kändisskapets ekonomiska och egocentrerade fördelar ruvar en mindre tilltalande verklighet, som knappast är lämpad för en ung och innerst inne högst osäker tonåring.

Ifrågasätter yrket som frontfigur för hel generation

Alla kändisar fruktar stalkers, det vill säga ofta psykiskt sjuka eller fanatiskt beundrande personer som förföljer dem i privatlivet, och Sylwia är inget undantag. När hon råkar ut för en sådan och hennes mamma till och med försöker bagatellisera händelsen gungar marken under henne.

Historien berättas från Sylwias horisont och det fungerar bra, vi kan förstå henne och sympatisera med henne och när hon i en tv show till och med ifrågasätter sitt yrke som frontfigur för en hel generation accepterar vi filmens ärliga uppsåt. För mig en kanske lite överraskande sevärd rulle.

Skriven 2021-03-10

print

Våra samarbetspartners