VOX LUX

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Brady Corbet
I rollerna: Natalie Portman, Jude Law, Raffey Cassidy, Jennifer Ehle, Christopher Abbott

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2019-01-18

Celeste och hennes storasyster Eleanor överlever en skolskjutning. De skriver en sång om händelsen och den framförs på minnesstunden för offren. Celeste blir snabbt “America’s sweetheart”. Hon erbjuds skivkontrakt och en lukrativ musikkarriär – men resan till global stjärnstatus sker inte utan stora offer, och Celeste förlorar sig själv längs vägen. Dessutom så är det inte sant att tiden läker alla sår …

Två decennier senare är Celeste en skandalkändis vars karriär praktiskt taget är över. Hon planerar en comeback med sin sjätte skiva, Vox Lux – men är Amerika redo för att förlåta sin en gång så älskade stjärna? Och framför allt: är Celeste redo att förlåta sig själv?

När Vox Lux är som bäst är den lika bra som den nya filmatiseringen av A Star is Born. Celeste är Lady Gagas och Bradley Coopers karaktärer i ett och samma paket.

Men till skillnad från A Star is Born är Vox Lux en sann historia. Med en kvinnlig stjärna som är både den oskuldsfulla, blåögda drömmaren och den skandalomsusade, alkoholiserade veteranen. Raffey Cassidy och Natalie Portman delar på rollen som Celeste. (Dessutom spelar Raffey Cassidy Celestes unga tonårsdotter, när väl Natalie Portman tagit över rollen som Celeste).

Jude Law är den karismatiske managern som lovar guld och gröna skogar, men som inte säger något om kändisskapets baksidor. Portman och Law har visat upp fin personkemi förr, och detta gör de ännu en gång. Allt klaffar.

Natalie Portman är en av vår tids stora skådespelerskor och hon gör aldrig ett dåligt rollporträtt. Här visar hon åter igen upp sin talang och hon får fram alla Celestes sidor, från tuff megastjärna med revanschlusta, till sårbar flicka som aldrig kommit över sitt barndoms trauma. Alla versioner av Celeste skymtar fram på en och samma gång. Rollprestationen kan jämföras med den i Black Swan och Jackie. The show must go on. Men till vilket pris?

Musiken spelar så klart en stor roll och Sia har skrivit nya sånger till filmen, som Celeste framför, medan Scott Walker har skrivit resten av filmmusiken. Något överraskande gör Wilhem Dafoe berättarrösten och det skänker onekligen filmen en viss ton.

Det finns också svenskintresse i filmen, Sverige nämns som ett föregångsland vad det gäller musikproduktion och Vox Lux är till en viss del är inspelad i Stockholm.

Det här är framför allt Natalie Portmans show – och visst har hon erfarenhet av vad det innebär att vara “America’s sweetheart” och vilka offer som den rollen kräver. Det kanske därför det är så rörande att se henne som Celeste? Själva historien är enkel och en som fungerat i så många filmer före Vox Lux, alla hejar ju på en underdog som arbetar för att få sin revansch. Celeste är musikens Rocky och hon vill visa att hon inte alls är nere för räkning, inte än. Alla vill se en stjärna födas, men de vill också se en stjärna återfödas.

Vox Lux hade kunnat ha titeln: A Star is Born. Eller snarare: A Star is Reborn.

Skriven 2019-01-17

print

Våra samarbetspartners