LEVA PÅ HOPPET – en film som berör, upprör och stannar kvar – med Stellan Skarsgård

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Håp
Regi: Maria Sødal
Skådespelare: Stellan Skarsgård, Andrea Braen Hovig, Eli Rhiannon Müller Osbourne, Alfred Vatne, Steinar Klouman Hallert
Land: Norge
År: 2019
Genre: Drama, Romantik
Längd: 130 minuter
Format: DVD/VOD
Distributör: Studio S Entertainment
Betyg: 4

“Sicklit” är en framgångsrik genre både på bokhyllorna och på biograferna. Moderna klassiker inom genren är boken/filmen Love Story och boken/filmen Förr eller senare exploderar jag. Kärlek och cancer. Sjukdomen som lär huvudpersonerna något viktigt – både om kärleken och att fånga dagen.

Folk verkar ha förväntningen att sjukdom ska medföra klokskap – något som Uje Brandelius, aktuell med Spring Uje spring, starkt vänt sig mot, med orden att han känner sig lika dum som vanligt, trots att han i relativt unga år drabbats av obotlig Parkinsons sjukdom, något som omöjliggör att fortsätta en musikkarriär som vanligt.

Liknar inget som gjorts i genren tidigare

I likhet med Spring Uje spring är Leva på hoppet en självupplevd och delvis självbiografisk historia – och till skillnad från Love Story så är det så långt från romantiserad och tårdrypande “sicklit” – eller “sickflick”- som man kan komma. Och tjejen överlever. Spoiler? Egentligen inte, eftersom regissören och manusförfattaren lever i högsta välmåga och man vet att detta är en “based on a true story” film.

Norska regissören Maria Sødahls självupplevda historia liknar i alla fall inget som gjorts i genren tidigare, och originalitet ska premieras. Det är lätt att förstå att detta har blivit Norges Oscarsbidrag till kategorin Bästa internationella film.

Ingen kompromissar

Leva på hoppet är ingen klassisk “sickflick” utan snarare ett försök att skildra hur något som ingen kan påverka, påverkar så många människor. Huvudpersonerna är paret Anja (Andrea Bræin Hovig) och Tomas (Stellan Skarsgård), och de båda tillhör Norges yppersta kulturelit. Hon arbetar som koreograf och han är en uppburen teaterregissör. De har mycket gemensamt, förutom åldern (han är rejält mycket äldre). Ingen av dem kompromissar. Båda två har lagt mycket krut på sina respektive karriärer. I hushållet finns gemensamma barn och barn från Tomas tidigare äktenskap.

Hur cancerbeskedet påverkar

Anja kommer hem från en turné med sin danstrupp, ska planera för ett gigantiskt julfirande för storfamilj och inbjudna, och får beskedet att hon har en hjärntumör. Kanske har hon tre månader kvar att leva. Kanske lite mindre. Filmen koncentrerar sig på en vecka kring jul och nyår och det skildras hur cancerbeskedet påverkar släkt och vänner. Hur ska kärleken överleva när tiden håller på att ta slut?

Anja och Tomas börjar vara ärliga mot varandra på ett helt nytt sätt. Starka scener finns också mellan Anja och hennes bästa vän (Gjertrud Louise Jynge). Anjas känslor är som en berg- och dalbana, och Andrea Bræin Hovig får använda sig av all sin explosivitet i sin rolltolkning, medan Tomas är mer lågmäld och fåordig Stellan Skarsgård-style.

Att spela en nära vän är alldeles särskilt

Stellan Skarsgård har gjort många bra prestationer genom åren – men på något sätt verkar han alltid vara som allra bäst i just norska filmer. Rollfiguren Tomas är baserad på Maria Sødahls äkta man Hans Petter Moland, som är en av Norges mest kända och framgångsrika filmregissörer. Stellan Skarsgård har haft stora roller i fem av hans filmer och de har blivit goda vänner. Att spela en verklig person är alltid en speciell utmaning, och att försöka göra den personen rättvisa … men att spela en nära vän är något alldeles särskilt.

En film som berör och upprör och som stannar kvar hos betraktaren … och ett bevis för att filmer som handlar om sjukdomar kan se ut på alla möjliga sätt. Det går att bryta sig ur mallen för “sickflick” genren.

Skriven 2021-03-07

print

Våra samarbetspartners