SPRING UJE SPRING – diskbänksmusikal med många bottnar utan melodrama

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Henrik Schyffert
Skådespelare: Uje Brandelius, Therese Hörnqvist, Bixi Brandelius, Vega Brandelius, Tomas Michaelsson
Land: Sverige
År: 2020
Genre: Drama, Komedi, Musik
Format: DVD/Blu-Ray/VOD
Distributör: TriArt
Betyg: 5

Spring Uje spring hade premiär på Göteborgs Film Festival i januari 2020. Därefter slog filmen besöksrekord på biograferna. Idag, har TriArt Film släppt Spring Uje spring på DVD och BD.

Spring Uje spring är en musikal med en diskbänksrealistisk look där alla “spelar sig själva”- Filmen är regisserad av Henrik Schyffert som såg Uje Brandelius scenföreställning och föll pladask. Gränsen mellan komedi och tragedi är hårfin, liksom gränsen mellan kalas och kris.

Mörkar i det längsta

Uje känner att han börjar gå in i ekorrhjulets medellivskris … men plötsligt har han större problem än så: han drabbas av Parkinson. Hur ska han då kunna leva sitt liv som musiker? Filmens Uje börjar beta av en smått surrealistisk bucket list, fånga dagen och allt det där, men det viktiga är ju hur det påverkar omgivningen och familjen … Uje mörkar att berätta i det längsta. Tills det inte går längre.

I verkligheten berättade Uje allt direkt, hemligheter blir inte bättre av att lagras, men det filmiska upplägget ger ju maximal dramatisk utdelning – det här är “based on a true story” och handlingen behöver inte slaviskt följa verkligheten.

En fulländad tagning

De bästa scenerna är de minst verkliga. Det självspelande pianot. Den oerhört vackra drömscenen som känns som en homage till The Eternal Sunshine of the Spotless Mind… En enda tagning som är så fulländad. Det här är diskbänksmusikal med så många bottnar.

Fick konkurrens av verklig sjukdom

Det är en ödets ironi att detta sjukdomsinspirerade drama fått ligga på is så länge på grund av en mycket större och mer omfattande sjukdom som slagit till mot hela världen – coronapandemin satte hela världens filmproduktion (och alla biopremiärer) på vänt. Och när Spring Uje spring till sist gick upp på biograferna sågs den av en publik på max 8 personer per visning.

Så ja, Spring Uje spring har satt ett svårslaget rekord på bio. Aldrig förr har väl en så bra och så hyllad film setts av så få … En sjukdomsfilm som fick konkurrens av verklig sjukdom. Men nu kan man se Spring Uje spring hur många gånger som helst hemma. På tiden.

Utan sentimentalt melodrama

Intressant att notera: norska Leva på hoppet och svenska Spring Uje spring är två ovanliga och originella “sickflicks” som kommer ut på DVD och BD under mars månad. Båda filmerna har valt att fokusera på hur sjukdomen påverkar familjen och alla runtomkring – och ingen har valt sentimentalt melodrama och att sjukdomen leder till fantastiska insikter och klokskap om livets villkor …

I en SVT-intervju påpekar Uje Brandelius att han känner sig precis lika dum som vanligt. Det är en befriande inställning.

Skriven 2021-03-08

print

Våra samarbetspartners