SLALOM – högst sevärt om besatthet och utnyttjande i skidsvängen

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Charlene Favier
Skådespelare: Noée Abita, Jeremie Renier, Marie Denarnaud, Muriel Combeau, Maira Schmitt
Premiär 2021-03-05
Betyg: 4

Med jämna mellanrum läser och ser vi i media framgångsrika personer inom idrott , film, teater och musik tala ut om hur de i sin ungdom blev sextrakasserade och rentav våldtagna av vuxna auktoriteter inom sin bransch. Givetvis reagerar vi upprörda, men mer känslostyrda än med fakta och nyanser som riktmärke.

Varken försvarar eller är djävulens advokat

Den franske regissören Charlene Favier har i sin debut satt tänderna i detta tabubelagda ämne, och gjort det på ett högst nyanserat och med öppet sinne tilltalande sätt. Utan att på något sätt försvara eller utge sig för att vara djävulens advokat vill hon inte närma sig förövaren utan empati. Fred är en före detta mästare i slalom som numera tränar unga förmågor för att kunna följa upp i hans skidspår.

Besatt av sin lärjunge

Hårt och målmedvetet drillar han ungdomarna till att kunna överträffa sig själva i skidspåren, och mest lovande är den ambitiösa Lyz som har potential att nå upp till hans högst ställda intentioner. Problemet är att hans känslor efterhand inte stannar på det professionella planet utan går överstyr när han blir besatt av sin unga lärjunge på ett känslomässigt, det vill säga sexuellt plan.

Svag i anden

Fred är ingen “dirty old man”, men känslorna är starkare än förmågan att leva upp till de krav omgivningen har rätt att ställa på deras relation. Att Lyz också har ett komplicerat förhållande till sina föräldrar bidrar också till att hon är svag i anden när Fred går över tröskeln.

Sevärt på mager repertoar

Välspelat framförallt av Noee Abita som lyckas hålla alla bollar i luften vad det gäller en tonårings svajande känsloyttringar i rollen som Lyz. Finstämt och nyanserat flyter historien inramad av svindlande kameraåkningar i skidbackarna summerar en högst sevärd rulle på en mager filmrepertoar.

Skriven 2021-03-04

print

Våra samarbetspartners