LUCY FOLEY : BRÖLLOPSFESTEN – elegant, storslagen och intim mix av Agatha Christie, relationsdrama och stänk av Flugornas herre

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: The Guest List
Förlag: Prinz
Översättning: Katarina Falk
Genre: Deckare/Skönlitteratur
Antal sidor: 339
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2020-10-14

Korsa Agatha Christies bästa mysterier med ett modernt relationsdrama, addera ett stänk av Nobelprisvinnaren Flugornas herre, låt perspektiven skifta à la Demonernas port, lägg till en stor dos gotisk skräck och släpp sedan lös vädrets makter. Voilà, där har du Bröllopsfesten! En bok som definitivt kommer att hamna både på listan över årets bästa relationsromaner och årets bästa deckare.

Från Nyårsfesten till Bröllopsfesten

Många talar om “den svåra tvåan” – hur svårt det är att följa upp en dundersuccé – men Lucy Foley har lyckats med den äran. Nyårsfesten blev en enastående deckardebut för Lucy Foley, en modern Agatha Christie med ett klassiskt slutet rum och intressanta personporträtt, och filmrättigheterna är redan sålda. Tvåan, Bröllopsfesten, är ännu bättre. Även denna bok kommer att bli filmatiserad. En dramaserie med gigantisk budget à la Big Litte Lies är planerad, och skådespelerskan Reese Witherspoon valde ut Bröllopsfesten som favoritbok till sin bokklubb.

Förrädiska marker med spökfyllda mossar

Bröllopsfesten utspelar sig under ett par dygn på en ö som ligger någonstans utanför Connemaras kust. Här finns förrädiska sumpmarker som kan sluka dig levande och mumifiera dig till nästa Bockstensmannen, här finns massor av döda som lurar under mossen, här finns gotiska ruiner och övergivna gravar, här finns keltiska kors som lutar sig skevt mot varandra, här finns magiska vita stränder och turkost vatten och grottor fulla av hemligheter … Grottor som även erbjuder möjligheter till hemliga möten.

Karg natur – lyxig inramning

Kort sagt: det här är en verklighetsbaserad ömiljö, en falsk idyll som har allt – och den karga, oförlåtande naturen och det stormande havet runt ön ger en perfekt kontrast till den lyx och extravagans som utmärker bröllopsfirandet.

Perspektiven varierar. Bruden, brudgummen, brudtärnan, bröllopsplaneraren, barndomsvännen (känd som “the best man“), brudens bäste väns fru (känd som “the plus one”) och så vidare.

Frihet från paparazzi … men ingen flyktväg

Femton karaktärer står i fokus bland de hundrafemtio människor som befinner sig på ön för att fira årets mest upphaussade kändisbröllop. Svårigheter att ta sig till och från ön garanterar avskildhet och frihet från paparazzi. Men när stormen slår till och strömmen går är alla människorna fångar på ön … utan möjlighet till flykt, utan möjlighet till hjälp utifrån. Och det finns en mördare på ön. Eller … det kanske finns mer än en?

En chockad servitris har sett ett offer, och så mycket blod … någonstans i mörkret. Men skallfångskedjan kan inte hitta offret.

Finns det någon som talar sanning på ön?

Vem är offer? Vem är mördare? Vem ljuger? Och finns det överhuvudtaget någon som talar sanning på hela ön?

Berättarsättet med skiftande perspektiv är smått genialiskt — tankarna går så klart till Agatha Christies Fem små grisar eller Kurosawas Demonernas portskulle kunna göra det. Alla har mer än ett motiv – för mer än ett offer.

Karaktärer som överraskar …

Vem som kommer att bli offer och vem som kommer att bli förövare är inte helt klart … personerna och deras tankar utvecklar sig hela tiden. Det visade sig att bokens berättande karaktärer även hade förmåga att överraska Lucy Foley själv. Hon hade planerat vem som skulle bli mördaren. Men så visade det sig bli någon helt annan, som berättade för henne om ett helt nytt motiv …

Så kan det gå när litterära karaktärer blir allt mer levande och tar egna beslut! Kanske är det därför som Bröllopsfesten känns så överraskande? Karaktärerna är så smarta att de till och med lyckas lura sin egen skapare – i alla fall till en viss gräns!

Modern relationsroman som avslöjar falska fasader

Sedan är det viktigt att komma ihåg att Bröllopsfesten inte bara är en deckare – det är även en modern relationsroman som handlar om “lyckliga par” som egentligen inte äskar varandra, falska fasader, trasiga familjer, små vardagslögner som blir till något större och värre, destruktiv gruppmentalitet och grupptryck som leder till ond bråd död. Och så handlar det om syskonrelationer som får tåla en hel del stryk och slitage.

Tre parallella storasystersagor

Det finns hela tre parallellhistorier som handlar om hur storasyster får beskydda (och ibland vara avundsjuk på) sitt småsyskon – och de skuldkänslor som väller upp när hon inte lyckas med sitt beskyddaruppdrag. Det är lätt att känna igen sig i. Trots de klassklyftor som finns mellan personerna så har de så mycket gemensamt i sina känslor och sina minnen – den ansvarstyngda storasysterrollen är universell.

Perfekt för omläsning

Bröllopsfesten är en bok som lämpar sig mycket väl för omläsning – dels för att relationerna tål att granskas en gång till och det är intressant att tillbringa tid med dessa märkliga människor, dels för att konstatera hur snyggt och elegant uppbyggd deckarintrigen är. Så mycket som först uppfattas som bara prat, bara saker som är sagda eller tänkta i förbifarten, visar sig vara viktiga ledtrådar inför upplösningen. Här finns inte ett överflödigt ord, inte en droppe sås för mycket på hela anrättningen. Mästarklass!

En kärleksfull och intelligent pusseluppdatering

Lucy Foley har kärleksfullt och intelligent uppdaterat det klassiska Cluedomysteriet för en ny generation. Och samtidigt så avslöjar hon så många moderna myter och lögner om lycka och framgång och tvåsamhet och familjevärderingar.

Elegant, tänkvärt, storslaget och intimt – här kommer alla känslorna på en och samma gång. Som ett stormande hav som inte tillåter någon att fly.

Lucy Foley har dig i sitt grepp. Från den första sidan till den sista.

print

Våra samarbetspartners