CRISTÓVAM – hans oväntade succélåt skänker tröst åt alla i en pandemidrabbad värld

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Hört talas om Cristóvam? Inte. Men då kanske hans Andrá Tutto Bene låter mer bekant. Det är nämligen sången som kom från ingenstans, och blev något av ett fenomen i egenskap av tröst för folk i kölvattnet på Coronapandemin. Spelningar på över 400 radiostationer världen över och miljontals visningar på YouTube är ett uttryck för framgången, något inte minst artisten själv har svårt at ta in.

– Ja, det här skulle ju bli den lugnaste tiden hittills i mitt liv, så det här är känns väldigt bisarrt, säger han från hemmet på den portugisiska ögruppen Azoerna. Men jag är väldigt tacksam även om det inte var min plan att det skulle bli så här. I själva verket höll jag på att göra ett nytt album i den här vevan, men när Coronan slog till bestämde jag mig för att skiva en sång om det.

Var aldrig tänkt att släppas

Sagt och gjort. Därmed var saken biff. Sedan spelade Cristóvam in alltihopa på egen hand, något han aldrig brukar göra annars. Därefter lades sången upp på YouTube samtidigt som världens största skivbolag Universal bestmde sig för att släppa den. Ändå var avsikten aldrig meningen att sången skulle läggas upp på någon streamingtjänst. Den skulle bara existera i sitt eget universum utanför de kommersiella kanalerna.

Trodde allt skulle vara annorlunda idag

Å andra sidan hade det kanske varit ett misstag. Denna lågmält melodiska och akustiska sång har uppenbarligen slagit an en sträng hos en stor publik, så nog vore det synd om inte så många hörde den. Särskilt som den har en text på engelska – trots att titeln är på italienska – som är mycket bokstavlig och lätt att ta till sig.

– Ja, jag antar en del av succén har att göra med att jag skrev om sådant alla har upplevt under pandemin, och det är ovanligt med texter alla kan identifiera sig med. Det sorgliga är bara att på nyhterna säger man att vi kommer att ha både en andra och tredje våg också. Narrativet i Andrá Tutto Bene skrevs när allt precis börjat. Så när jag lade upp den på YouTube trodde jag att allt skulle vara annorlunda idag, men så blev det ju inte. Jag har vänner som är sjuksköterskor och doktorer, och dom är superrädda. Och när man har människor som står en så nära det här blir allt väldigt personligt.

Musikalisk kärna från den akustiska gitarren

Men allt handlar inte om Andrá Tutto Bene i Cristòvams (musik)liv. Senaste singeln Setting Sun förebådar ett nytt album, som är planerat att släppas senare i år. Mer än så vill han inte avslöja med tanke på den nuvarande situatonen. Det är ju en ganska ”messed up” tid, som han säger.

– Men jag tycker Setting Sun är representativ för de andra låtarna på skivan. Det är en luftig sång med synthinslag, så det kommer att finnas element av det även på andra spår. Samtidigt kommer kärnan i min musik alltid att komma från den akustiska gitarren. Det kommer alltid att vara något jag arbetar med. Jag gillar sådant som Bon Iver och Angus & Julia Stone för att de blandar det akustiska med mer moderna sound.

Kändes som i ett annat land

Men sound är en sak, och språk en annan, och i det här fallet står språket ut eftersom Cristòvam trots sitt portugisiska modersmål sjunger på engelska. Men förklaringen till detta är logisk, menar artisten själv inte utan anledning, och den står att finna på den ögruppen Azorerna där han växte upp och alltjämt lever.

– Ja, det finns en story om det.där. På ön där jag växte upp finns en amerikansk flygbas som funnits där sedan andra världskriget. Den har haft en massiv påverkan på vår kultur. Fyratusen av oss arbetade där och på helgerna kunde man gå dit, och helt plötslugt kändes det som om man befann sig i ett annat land.

Bjöd på skruvade kulturella twists

– Men det var inte den enda anledningen?

– Nej, min farfar fick sin skivsamling därifrån. Det var en intressant tid. Vi brukade få de nya amerikanska skivorna samtidigt med USA, före Portugal. Så det hade en enorm inverkan på oss alla. Det finns ingen på Azorerna som inte fick något därifrån, allt från fudge till CD-spelare kom därifrån. Desstuom lärde sig många att prata flytande engelska, så vi levde mellan två olika världar.Så tillvaron bjöd på alla dessa skruvade kulturella twists.

Massiv samling vinylsinglar skapade passion

– Jag har läst någonstans att din farfar hade en radiostaton där också?

– Ja, det är lustigt det där. När han dog var jag bara arton, och det var först då efteråt jag verkligen blev intresserad. Så jag fick inte chansen att prata så mycket om det där med honom. Men jag insåg inte förrän då hur mycket det influerat mig indirekt. Han hade en massa memorablilia och en massiv samling vinylsinglar, som jag kunde spendera hela dagar med att lyssna på. Där fanns allt från Elton John och Simon & Garfunkel till Led Zeppelin och en massa annat. Det var det som skapade mycket av min passion för musik.

Cykel som betalning

Denna passion ledde i sin tur till en önskan för Cristòvam om att själv bli sångare, men att bo mitt i Atlanten och ha sådana ambitioner var inget som togs på allvar. Speciellt som han bara var elva då intresset tog fart på riktigt. Dessutom kände han inga musiker, så det blev till att lära sig spela diverse olika instrument själv.

– Sedan spelade jag in en demo när jag var sexton. Jag kom i kontakt med en kille som kunde göra en riktig inspelning. Men jag hade inte råd att betala honom, så min far, som hade en sportaffär gav en cykel som betalning.

Läste konst i Lissabon – en termin

– När var första gången du på allvar trodde musiken skulle kunnq bli mer än en kul hobby?

– Det fanns alla dessa små gnistor som tändes runt mig då och då. En var när jag såg en kille från Portugal på MTV. Då trodde jag att möjligheten fanns. Sedan när jag var arton flög jag till Lissabon för att läsa konst. Men jag slutade efter en termin eftersom jag inte hade råd att både spela in en skiva och plugga på samma gång. Det var då jag började fokusera helt på musiken. Så jag var väl tjugo då. Det var då jag insåg att det verkligen var det här jag vill ägna mitt liv åt.

Frustration över att skiva lades på hyllan

Sagt och gjort, i samma veva kring 2015 började sångaren spela in debutalbumet med den passande titeln Hopes & Dreams, och tre år senare avtäcktes verket för världen. Vägen från start till mål kan tyckas lång, men det har sina randiga skäl.

– Yeah, jag kan förstå frustrationen hos de som får sina skivor lagda på hyllan. Själv fick jag vänta ett och ett halvt år på att min skulle komma ut, så jag kan lätt tänka mig hur det är för andra som råkar ut för samma sak. Därför har jag så mycket respekt för de som orkar fortsätta arbeta med musiken ändå.

Orättvist ge bort musiken gratis

– Och då ska vi komma ihåg att folk inte betalar för musiken nuförtiden heller?

– Ja, det finns en toppensång av *Gillian Welch, som heter Everything Is Free, och den summerar allting. Vi lägger så mycket arbete på musiken, så hela idén med att ge bort den gratis är så orättvis. Också finns det sådana som du och jag som aldrig kommer att sluta samla på skivor. Eller gå in i studion och spela in nu musik för den delen. Sedan är den procent som köper skivor idag ganska liten, men de hjälper fortfarande till att ge artisterna ett liv.

Drömmer om stort gig

– Hur ser du på framtiden? Har du några drömmar?

– Jag har många drömmar. Bland annat drömmer jag om att göra ett stort gig, så jag hoppas få chansen att supporta någon stor internationell artist någon gång. Men det kan också vara något helt annat. Jag har nått många männikor med Andrá Tutto Bene, och något liknande kanske kan hända igen. Sedan hoppas jag få spela på mitt favoritställe Pardiso i Amsterdam. Men som läget är nu går det inte att gå tillbaka till turnerandet. Vilket tar mig tillbaka till det här med vad som är fel med musikbranschen. Och det är verkligen något krisen med Covid så tydligt visar. För tjänar bara pengar när man spelar live. Fast samtidigt, i rättvisans namn är väl den digitala approachen bra för ens oberoendet. Det ska i rättvisans namn erkännas.

– Så vad blir ditt råd till dig själv och andra artister?

– Fortsätt stå upp för vad du tror på, och fortsätt göra musik. Förhoppningsvis kommer det att finnas fler som du och jag, som följer artisterna de gillar.

Skriven 2021-01-28

*Azorerna är en portugisisk ögrupp, men man har samtidigt ett inre självstyre, vilket betyder att man kan besluta om allt utom utrikespolitik och försvar.

*Gillian Welch är en rosad, Grammybelönad amerikansk country- och folksångerska med sex album på meritlistan.

print

Våra samarbetspartners