RICHARD OSMAN – Fenomenal brittisk boksuccé på svenska i april

Klicka på bilden, för att se hela bilden

”Vi har inte sett något liknande sen Harry Potter.” Så uttalade sig en engelsk bokhandlare efter att Richard Osmans The Thursday Murder Club sålts i 240.000 exemplar en månad efter utgivningen i september förra året. Nu är siffran uppe i 1 000 000 exemplar, spridda över alla format. I december konstaterades att boken är den 10:e bäst säljande inbundna romanen sen man började föra statistik i Storbritannien.

Richard Osman är en populär TV-presentatör och producent och The Thursday Murder Club är hans debutroman. Huvudpersonerna är fyra briljanta 80-åringar som bor på ett luxuöst äldreboende på den engelska landsbygden där de ägnar sig åt att försöka lösa gamla brott. Författaren själv benämner genren Silver Crime.

– Jag blev omedelbart fångad av den bitska humorn men också av intrigen när jag började läsa boken. Vem skulle inte vilja bo på äldreboendet Coopers Chase och vem skulle inte vilja träffa de fyra mycket speciella deckarna. Man småskrattar samtidigt som spänningen stiger, säger förläggaren Eva Bonnier.

Stephen Spielberg har köpt filmrättigheterna och boken kommer ut på Albert Bonniers Förlag i april med titeln Torsdagsmordklubben.

© Albert Bonniers Förlag

print

Våra samarbetspartners