ARKANSAS – det blir komplicerat och folk dör i lovande regidebut med bröderna Cohenkänsla

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Clark Duke
Skådespelare: Liam Hemsworth, Clark Duke, Vince Vaughn, Vivica A. Fox, John Malkovich
Land: USA
Längd: 117 minuter
År: 2020
Genre: Brott, Drama, Thriller
Visas på Netflix
Betyg: 3

Jag kom inte alldeles osökt att tänka på filmer som Fargo och Three Billboards Outside Ebbing, Missouri medan Arkansas rullade. Typen av stämning, de udda karaktärerna, de olyckssaliga våldsamheterna och de lantliga miljöerna långt ifrån storstadens larm är alltihop närvarande även här.

Småhandlare utanför lagens råmärken

Vilket förstås inte är det sämsta. Det är liksom alltid lätt att uppskatta vändningarna och stickspåren i den här sortens egenartade kriminalhistorier. Det handlar om mer eller mindre helt vanliga människor som via tillfällighet hamnar i svåra situationer de egentligen inte är utrustade att lösa, och fullt logiskt därför heller inte gör det. Och om de gör det, så hanteras de inte särskilt bra.

Liam Hemsworth och regisserande Clark Duke är Kyle och Swin, småhandlare utanför lagens råmärken helt i händerna på knarkhandlaren Frog. Vem Frog är tycks ingen veta, men när han kallar är det bara att lyda. Så de beger sig till en annan håla över statsgränsen med en ansenlig last droger och hamnar hos Bright, en slags glorifierad förvaltare för den intilliggande nergångna parken. Bright utnämner på studs den inte särskilt dynamiska duon till parkvakter , och får samtidigt veta att det är förbjudet för dem att frottera sig med de lokala damerna för att inte dra upmärksamhet till sig. Vilket givetvis ignoreras. I alla fall av en av dem.

Nervös över att träffa ”Grodan”

Därefter blir det komplicerat. Folk dör. Våldsamt. Och saken blir inte bättre av att Kyle och Swin inte är överdrivet smarta. Men hey, vem kan klandra dem. Inte många andra amatörer hade i sanningens klarat av de knipor de till stor del själva försätter sig i. Jag för egen del hade också blivit nervös av att träffa Frog och hans sammansvurna, det vill säga Vivica A. Fox namnlösa knarkbaronessa.

Sistnämnda lyser för övrigt i sin roll. Liksom Vince Vaugn som ”Grodan”. Sistnämnda har för övrigt lyckats över förväntan med att återuppfinna sig själv i sådant som skräckisen Freaky, thrillerdramat Dragged Across the Concrete och Mel Gibsons krigsfilm Hacksaw Ridge efter alldeles för många slappa (o)roliga komedier, och den trenden fortsätter här.

Förvaltning av bröderna Cohens (film)gods

Även Hemsworth, Duke och personliga favoriten John Malkovich glänser, och kanske är själva ensemblen till och med bättre än själva filmen. För det är givet att Arkansas inte överträffar de initialt nämnda rullarna. Men med detta sagt, som regidebut ter sig det här likväl både lovande och som en god lek med och förvaltning av det standardgods man brukar se i bröderna Cohens och för all del också Tarantinos mörkt humoristiska skildringar av brott.

Skriven 2021-01-13

print

Våra samarbetspartners