SALTÖN (säsong 4) – bäddat för “såpa”, melodrama och intriger med många nya “players”

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Lena Koppel
Skådespelare: Ulla Skoog, Tomas von Brömssen, Anki Larsson, Claes Malmberg, Jill Ung, Gunnel Fred, Claes Månsson, Sharon Dyall, Eva Funck, Glenn Hysén
Land: Sverige
År: 2017
Genre: Drama, Romantik
Längd: 3.52
Distributör: Majeng Media
Betyg: 4

Alla goda ting är tre – eller fyra! Saltön 1-3 följs upp med Saltön 4. En ny salt säsong med nya sötsura intriger – utan mord. Den här skärgårdsserien är mycket mer Saltkråkan än Sandhamn. Allt inspirerat av Viveca Lärns populära bokserie …

Fick inte skriva vidare på serien själv

Det finns avsteg från bokserien (fast inte alls så mycket som i serien om Sandhamn!) och ibland undrar man vad författaren tänker. Man ska väl vara trogen karaktärerna och deras ursprungliga intentioner, eller?
Viveca Lärns inställning är soligt sorglös. Som när hon berättade att SVT ville ha rättigheterna till Saltön och att hon inte fick skriva vidare på serien själv – för det skulle SVT göra.

Saltön finns inte

Hon sänkte rösten till en konspiratorisk viskning:
– Jag ska berätta en hemlighet för dig! Saltön finns inte! SVT har köpt en ö som inte finns! En massa luft! Jag har bara hittat på allt, och om jag vill fortsätta skriva så hittar jag bara på en ny ö!

Nu finns ju visst Saltön – i fantasin! Det är ett “brand name” och man har också letat upp verkliga inspelningsplatser som det går att besöka … om andan faller på. Ett “brand name” är värt mycket. Det är inte bara luft …

Fördelen med Saltön som TV-serie är ju att njuta av bilderna från alla dessa vackra inspelningsplatser och en massa folkkära skådespelare, som Tomas von Brömssen, Claes Malmberg, Ulla Skoog …

Delade åsikter om det nya

Denna fjärde säsongen av Saltön inleds med att det öppnas en lyxig spa-anläggning på ön – för att dra turister även under lågsäsong. Det finns också en ny bro som leder till ön. (Det där känns påhittat! Charmen med skärgården är ju att det inte finns broar och att man åker ut med sitt “spårvagnskort” på en massa båtar för att ta sig någonstans … Alternativt puttrar runt i en privat liten båt eller ror i en gammaldags eka …)

Befolkningen på ön har delade åsikter om allt det där nya … Några tror att de ska få jobb och mer spänning i tillvaron, andra tror att det kommer att förstöra allt.

Öppna tatueringssalong

Ägaren till den lilla restaurangen är en av dem som inte är glad – ny konkurrens är det sista han behöver. Dessutom planerar ännu en nykomling att öppna ett flådigt hotell på ön … Snart kommer allt det som gör Saltön till Saltön att ha gått förlorat. Vad hände med gulliga fiskebodar och salt sill i tunnor som affärsidé?

Ännu en nykomling ärver ett hus och hans partner bestämmer sig för att öppna tatueringssalong på ön … Med så många nya “players” som ger sig in på spelplanen och så många nya miljöer att röra sig i är det bäddat för “såpa” och melodrama och intriger. Som en röd tråd finns de karaktärer man lärt känna redan i säsong ett …

Manus är skrivet av regissören Lena Koppel, baserat på Viveca Lärns böcker Öster om Heden, Väster om Vinga och Södra vägen till Saltön. Lena Koppel regisserade även Saltön säsong 3. Under de första två säsongerna var manus och regi av Carin Mannheimer.

Skriven 2020-12-18

print

Våra samarbetspartners