ÅSA-NISSE VOL. 1 & VOL. 2 – en stor populärkulturell gärning i två maffiga boxar

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Volym 1
Filmer: Åsa-Nisse/Åsa-Nisse på jaktstigen/Åsa-Nisse på nya äventyr/Åsa-Nisse på semester/Åsa-Nisse på hal is/Åsa-Nisse ordnar allt/Åsa-Nisse flyger i luften/Åsa-Nisse i full fart/Åsa-Nisse i kronans kläder/Åsa-Nisse jubilerar
Regi: Ragnar Frisk
Skådespelare: John Elfström, Arthur Rolén, Gustaf Lövås, Helga Brofeldt, Mona Geijer-Falkner, Emy Hagman, Håkan Westergren, Gunnar “Knas” Lindkvist, Gösta Bernhard, Gösta Prüzelius
Land: Sverige
År: 1949-1959
Längd: 16tim 10min

Volym 2
Filmer: Åsa-Nisse som polis/Åsa-Nisse bland grevar och baroner/Åsa-Nisse på Mallorca/Åsa-Nisse och tjocka släkten/Åsa-Nisse i popform/Åsa-Nisse slår till/Dessa fantastiska smålänningar med sina finurliga maskiner/Åsa-Nisse i raketform/Åsa-Nisse i agentform/Åsa-Nisse och den stora kalabaliken/Sarons ros och gubbarna i Knohult/Åsa-Nisse i rekordform
Regi: Ragnar Frisk, Börje Larsson, Bengt Palm och Arne Stivell
Skådespelare: John Elfström, Arthur Rolén, Gustaf Lövås, Helga Brofeldt, Mona Geijer-Falkner, Emy Hagman, Håkan Westergren, Gunnar “Knas” Lindkvist, Gösta Bernhard, Gösta Prüzelius
Land: Sverige
År: 1960-1969
Längd: 16tim 42min

Genre: Klassiker, Komedi, Svensk film
Format: DVD
Distributör: Studio S Entertainment

Svenskar i film brukar ofta framställas som mähän. Eller snälla, bortkomna mesar. Se vilken norsk film som helst som handlar om andra världskriget (svenskarna verkar vara inkapabla till kurage eller civil olydnad) eller Sällskapsresan eller Sune. Men … Åsa-Nisse är en blågul filmhjälte som betackar sig för att vara mesig eller ett mähä – och visst är han rejält kapabel till civil olydnad! Främst när det gäller egen tjuvjakt. Han tar också ut svängarna med råge när det gäller uppfinningsrikedom och han är ofta en riktigt kreativ “uppfinnar-Jocke”.

Två praktfulla boxar

Åsa-Nisse är den mest framgångsrika svenska serien någonsin – i filmform. Ingen annan svensk seriefigur har fått över 20 filmer. Ingen annan komedifigur har fått över 20 filmer. Nu finns 22 Åsa-Nisse filmer samlade i två praktfulla boxar med massor av extramaterial som grädde på moset.

Det finns 23 filmer totalt om Åsa-Nisse om man räknar in de båda kavalkadfilmerna och så den “nya filmen” med Kjell Bergqvist som Åsa-Nisse som spelades in 2010 – men denna färgfilm finns inte med i den här samlingen. Åsa-Nisse har också blivit musikal och 2020 skulle Åsa-Nisse, gestaltad av komikern Mikael Riesebeck, ha varit årets sommarnöje på Vallarna, komplett med tidsresor, eftersom Åsa-Nisse nu har uppfunnit en tidsmaskin. Dock – detta var ett sommarnöje som på grund av pandemi blev uppskjutet till 2021.

Åsa- Nisse är med andra ord en slitstark figur.

Halv miljon så första filmen

Åsa-Nisse dök för första gången upp i en novell 1944, skriven av Stig Cederholm, och Åsa-Nisse även en tecknad serie och 1949 kom den första långfilmen. (Filmen kom faktiskt innan den tecknade serien …) En halv miljon såg filmen Åsa-Nisse på bio. En halv miljon var procentuellt sett mycket mera då för tiden än nu för tiden.

John Elfström i 19 filmer

Publiken älskade den första filmen – och mer skulle det bli. Första filmen är bra, men inte på långt när den bästa och filmerna skulle komma att bli bättre och bättre och John Elfström blev bättre och bättre i rollen som Åsa-Nisse. Han spelade titelrollen i hela 19 filmer. Bäste vännen Klabbarparn, eller Klabbis, spelas oftast av Arthur Rolén (i 18 filmer) och samspelet mellan Åsa-Nisse och Klabbis blir också bättre och bättre. Det här är den ultimata bromancen i svensk filmhistoria.

Det mesta utspelar sig på landet, Knohult är Åsa-Nisses hemtrakt, det är väldigt mycket buskis – Åsa-Nisse och Klabbis ska komma undan med tjuvjakt eller så ska de sätta dit andra bovar för tjuvfiske av kräftor, eller så ska det uppfinnas något, eller så är det romantiska intriger på gång – för birollskaraktärerna. Åsa-Nisse och Klabbis har ju varandra. De har också sina respektive huskors att tänka på – Eulalia och Kristin. Båda två är riktiga rivjärn!

Avsteg från buskisformulan

Mycket av äventyren påminner om något från Pippi-Långstrump-land (som givetvis filmades mycket senare) – duster med Kling och Klang så väl som Dunderkarlsson och Blom. Åsa-Nisse slår både uppåt och neråt. Hans styrka är främst klurighet och uppfinningsrikedom, och förmodligen ren och skär bondtur mellan varven.

Men man kan inte återupprepa ett vinnande recept hur många gånger som helst.
Det finns avsteg från buskisformulan i Knohult – i en film åker Åsa-Nisse och Klabbis till Stockholm för att tävla i tiotusenkronorsfrågan i ämnet förgasare, och de får också träffa La Dolce Vita stjärnan Anita Lindblom.

I en annan film åker de till Mallorca. Långt innan det var påtänkt att Jönssonligan skulle åka till Mallorca! (Ja, filmteam behöver väl också semester!)

Åsa-Nisse bland grevar och baroner utspelar sig på någon slags herresäte och känns mer so en brittisk fars än som svensk buskis – typ Me and My Girl, som blev Lorden från Gränden på svenska, med Nils Poppe i huvudrollen. Det här är en av de absolut bästa filmerna i hela Åsa-Nisse serien.

Popstjärnor och musikfenomen

Världen i Knohult må verka tidlös, men efter hand så dyker fler och fler samtida popstjärnor och musikfenomen upp i Åsa-Nisse filmerna. Bertil Boo, Hep Stars, Snoddas, Jokkmokks-Jocke, Jerry Williams … Så i dagens Knohult skulle man kunna peta in Robyn och Avicci? Och Åsa Jinder med en nyckelharpa?

De båda boxarna är gediget arbete, intressant extramaterial, snyggt förpackat … och allt är väldigt trivsamt.

Finns ingen kontinuitet

Dock, en liten varning. Till skillnad från många boxar med serier så ska man här inte hänge sig åt “binge watching”. Filmerna är ofta ganska lika varandra och flyter in i varandra om man ser dem på raken. Det finns heller ingen kontinuitet när det gäller filmerna, till exempel när det gäller handlingen eller vem som spelar vem. Men man får ha i åtanke att ingen planerade att det skulle bli över 20 filmer med Åsa-Nisse … och när filmerna hade biopremiär gick det oftast ett eller ett par år mellan filmerna. Och om man glömt den förra filmen så gör det inte så mycket om nästa film upprepar sig lite grann …

Ett hett tips: Införskaffa också Den stora serieboxen där fler fina svenska serier som filmatiseras finns förpackade, inte minst Kronblom med en mycket Kronbloms-porträttlik Ludde Gentzel och oförlikneliga underbara Dagmar Ebbesen i huvudrollerna. Kronblom har samma regissör som de flesta av Åsa-Nisse filmerna, Ragnar Frisk. Frisk kan verkligen skryta med att ha farit en friskt fläkt i film-Sverige …

Ingmar Bergmans “guilty pleasure”

Slutligen … det måste definitivt räknas som en stor populärkulturgärning att äntligen samla alla de klassiska Åsa-Nisse filmerna, plus allt bonusmaterial i två så maffiga och fullmatade boxar. Hade Ingmar Bergman levat hade han förmodligen önskat sig dem i julklapp. Pilsnerfilm och buskis var “guilty pleasures” som Bergman var stolt över! Filmer som man blir glad av är inte fy skam – och något som alla kan behöva lite till mans, då och då, speciellt vid den här tiden.

Skriven 2020-12-28

print

Våra samarbetspartners