TOMAS BLOM : KREUGERKRASCHEN – spännande läsning om en dödlig gåta som lever kvar

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Historiska Media
Serie: Sveriges dramatiska historia
Genre: Finanskriser & finanskrascher, Historia: särskilda händelser & ämnen
Antal sidor: 168
Format: Häftad
Utgivningsdatum: 2020-10-09

Det glada 1920-talet har blivit synonymt med coolt mode, levnadsglad musik, pigga filmer och fester som aldrig ville ta slut. Ibland verkar 1920-talet som en enda lång fest.

Slutet kom med börskraschen

När det gäller ekonomihistoria så verkar allt också som en enda lång fest där de inblandade inte kan förutse något slut eller någon baksmälla. Slutet kom i och med den beryktade börskraschen i oktober 1929.

Då hade svensken Ivar Kreuger redan skapat ett världsomspännande imperium som omfattade företag som LM Ericsson, Boliden, Grängesberg och SCA, och så givetvis – tändstickor.

Byggnadsverk med extra allt

Ivar Kreuger blev känd som Tändstickskungen och 1928 byggdes Tändstickspalatset i Stockholm efter ritningar av Ivar Tengbom. Ett byggnadsverk i svensk tjugotalsklassicism, med extra mycket extra allt, som skapats av många av Sveriges främsta formgivare, konstnärer och hantverkare, och som fångar 1920-talet i ett stort nötskal. Leve Tändstickskungen! Men snart gick drömmen upp i rök, och kungen var död.

En av de mest omfattande konkurserna

Ivar Kreugers död i Paris den 12 mars 1932 var startskottet för det som senare blev känt som Kreugerkraschen. Holdingbolaget Kreuger & Toll AB och dotterbolaget International Match Corporation i USA gick i konkurs. Det här är en av historiens mest omfattande konkurser, och efterspelet påverkade ekonomi och politik både i USA och Sverige och många andra länder.

Kreugers död fortfarande olöst

Ändå är det ingen som vet vad som hände.

Ivar Kreugers död är en av historiens största – och fortfarande olösta – gåtor. Mord? Eller självmord? Och vem mördade honom? Eller vilken konspiration ledde till självmord? Teorierna är många.

Man kan likna det vid Titanics undergång. Många faktorer samverkar. Men vilka saker är viktigast och vad betydde de egentligen?

Tips och teorier gör spännande läsning

Tomas Blom har tidigare skrivit en gedigen bok om Titanics undergång och nu ger han sig alltså i kast med Kreuger och Kreugerkraschen. Det osänkbara som sänktes – i en annan tappning, men på sitt sätt lika mytomspunnen.

Det är knappast någon spoilervarning att avslöja att Tomas Blom inte kan komma med någon entydig lösning på den gamla mordgåtan … , men han kan ge tips och teorier, och det i sig räcker för att göra boken till spännande läsning. En gåta som lever kvar och inte är löst, nu snart 100 år senare.

Skriven 2020-12-06

Läs mer om boken här

Filmtips: Ivar Kreuger är också namnet på en svensk-dansk-finländsk-norsk miniserie i tre delar från 1998 i regi av Lars Molin.

Johan Rabaeus syns i huvudrollen som Ivar Kreuger liksom Regina Lund som femme fatale och Kreugers älskarinna. Serien visades för första gången i SVT julen 1998, med start på juldagen. Den finns nu på SVT play.

Lars Molins egenhändigt ihopknåpade slut har dock inget stöd i historisk forskning.

print

Våra samarbetspartners