JESSICA FELLOWES : MYSTERIET PÅ ASTHALL – författarinnan till Downton Abbey har skrivit deckare om olöst mord

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: The Mitford Murders
Förlag: Bokförlaget Polaris
Serie: Mitford-morden (del 1)
Genre: Historisk skönlitteratur
Antal sidor: 405
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2018-05-03
Format: Pocket
Utgivningsdatum: 2019-02-18

Det är något visst med kombinationen thrillers, deckare och tåg … 4:50 from Paddington, Murder on the Orient Express, The Mystery of the Blue Train, The Lady Vanishes, Strangers on a Train, Girl on a Train

Nu ståtar Mysteriet på Asthall med ett oemotståndligt gammaldags ånglok på framsidan … och Jessica Fellowes lanserar därmed en ny historisk deckarserie, The Mitford Murders, tydligt inspirerad av gammaldags tågmysterier, men också av Downton Abbey – skapad av “uncle Julian Fellowes”.

Författare till Downton Abbey böckerna

Jessica Fellowes har förresten varit på plats under inspelningarna och skrivit alla Downton Abbey bakom kulisserna-böckerna. Alla hennes böcker karakteriseras av gediget arbete och massor av grundliga efterforskningar – den här nya, historiska deckarserien är inget undantag från Fellowesregeln och givetvis mumma för alla anglofiler som gillar historiska romaner och deckare, Daisy Goodwin, Agatha Christie och givetvis Downton Abbey.

Känner sig hemma på 1920-talet

Jessica Fellowes har alltså rejält på fötterna när det gäller tidsepoken när hon inleder denna nya serie.

Året är 1920 och protagonisten Louisa Cannon längtar efter ett nytt liv … och det får hon i och med att hon lyckas trixa till sig jobbet som barnflicka på Asthall Manor, där hon blir vän med Nancy Mitford, som är äldst i en syskonskara på sju barn.

Familjen Mitford har funnits i verkligheten, storasyster Nancy Mitford var smart, vacker och framgångsrik – och tongivande i den intellektuella (och hårt festande) gruppen Bright Young Things … Nancy Mitford skrev även själv utomordentligt bra böcker (faktiskt mer spännande än The Mitford Murders).

Agatha Christie har också löst mordet på Florence Nightingale Shore

Den verkliga Nancy Mitford och den fiktiva Louisa Cannon slår sig ihop för att lösa mordet på den snälla och populära sjuksköterskan Florence Nightingale Shore, guddotter till sin berömda namne Florence Nightingale, som mördas på ett tåg på väg till Hastings.

Mordet har skett i verkligheten och är i verkligheten fortfarande ouppklarat. Denna fiktion är inte den enda som försöker klara upp det olösta gamla mordet, bland annat har självaste Agatha Christie löst mordet (i en TV-filmatisering från 2018 som hennes familj föga förvånande tog avstånd från). Vill du se filmen Agathas gåta (originaltitel: Agatha and the Truth of Murder) som tar sig stora friheter både med Agatha Christies liv och med sjuksköterskan Florence Nightingale Shores liv och dessutom med det verkliga mordfallet och de misstänkta, så finns filmen att streama på SVT play till och med den 17 februari 2021.

Barnflicka som amatördeckare

Det blir lite märkligt att mixa verkliga och fiktiva personer. Nancy Mitford och hennes familj har funnits i verkligheten, Louisa Cannon känns verkligen som en fiktiv konstruktion, och att dessutom blanda in Mitfordfamiljen i en verklig skandal och ett verkligt mord som de inte direkt hade något att göra med? Det är att unna sig väldigt mycket poetisk licens med historiska fakta.

Märkligast av allt är att ha en barnflicka som amatördeckare – som au pair måste du vara tillgänglig och arbeta 24/7, familjer vill verkligen mjölka ut allt som går att få ur sin arbetskraft (bara att tvätta och torka alla ylleplagg för hand tar evigheter!) så att Louisa Cannon har så mycket ledig tid att snoka runt på är det mest långsökta av allt som presenteras i boken.

Julie Andrews som deckare i Alperna?

Visst finns det framstående amatörer inom deckargenren, men Hercule Poirot var en pensionerad belgisk kriminalkommissarie, Sherlock Holmes levde för sina fall, och ingen av dem hade sju barn att hålla hela och rena, matade, varma och underhållna dygnet runt. Det är som om Julie Andrews karaktär i Sound of Music skulle peta in några mordfall mellan det att hon bygger en dockteater, syr kläder, sjunger, fixar utflykter, packar picknick korgar, spelar bollspel och underhåller barnaskaran.

Början av den moderna världen

Fans av Downton Abbey kan dock njuta av alla detaljerna – det här är en mycket väl researchad tid, och visst är det 1920-talet en intressant epok. Det är början på det som vi ser som “den moderna världen”. Första världskriget är över, folk vill resa, folk vill roa sig, folk vill uppleva saker innan det är för sent … och så många festar som om det inte finns någon morgondag.

Skriven 2020-09-29

Läs mer om boken här

print

Våra samarbetspartners