PAW PATROL: READY, RACE, RESCUE och PAW PATROL: THE RUNAWAY STARGAZER – förutsägbara historier och plastig animation

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
PAW PATROL: READY, RACE, RESCUE
Regi: Charles E. Bastien och Keith Chapman
Originalröster: Julius Cho, Lukas Engel, Anya Cooke, Kallan Holley, Joseph Motki
Land: Kanada/USA
År: 2019
Genre: Animerat, Familj
Format: DVD
Distributör: Fox/Disney
Betyg: 2

PAW PATROL: THE RUNAWAY STARGAZER & OTHER STORIES
Originalröster: Sam Solo Brown, Devan Cohen, Christian Distefano, Samuel Faraci, Kallan Holley,
År: 2019
Genre: Animerat, Familj
Format: DVD
Distributör: Fox/Disney
Betyg: 2

Paw Patrol är ett gäng valpar som alla kan prata och köra olika fordon – fast utan att det definieras som superkrafter. De kallas inte Tass-Patrullen på svenska, men skulle kunna … Sensmoralen är att hjälpas åt, och på så sätt blir man starkare, ett bra team klarar alla utmaningar!

Sky kan flyga, Zuma är expert på allt med vatten, från surf till undervattensdyk (ja, tjejvalparna är coolast!), Rocky är en miljövänlig återvinningshund, Rubble är en byggare-Bob-wannabe i bulldogsvalpform och Marshall är en oemotståndlig dalmatinervalp … Som hela tiden är ganska klumpig och står för comic relief 99% av tiden. Han är väl en brandvalp (=brandman i valpform) men så pass klumpig och otursförföljd att man egentligen inte skulle vilja släppa in honom i samma rum som ett tänt stearinljus.

Brandvalp i race

I den nya (ganska korta) långfilmen Paw Patrol Ready, Race, Rescue ska en av valparna tävla i ett race, eftersom storstjärnan inte kan ställa upp. Paw Patrol väljer att låta Marshall ställa upp och försvara mästarens ära.

Oj, oj, oj … Hur tänker de? Marshall kan knappt gå utan att snubbla över sina egna tassar! Måhända är han eldsäker i egenskap av brandvalp? Det kan behövas i ett race som blir långt ifrån schysst … Alla de andra valparna ställer upp för att hjälpa till så att deras champion ska vinna …

I Paw Patrol – The Runaway Stargazer är en komet på väg mot Äventyrsbukten där alla valparna bor och arbetar. Armageddon? Nej, inte fullt så dramatiskt! Rubble är pigg på att bygga ett observatorium för att kunna njuta av kometens färd … Men det går inte riktigt som han tänkt sig. Alla valparna får hugga in och hjälpa till – ännu en gång.

Inte samma klass som Disneyfilmer

Äventyren är ganska förutsägbara. Valparna klarar skivan hela tiden, de vinner allt som går att vinna och de räddar allt som går att rädda. Filmerna håller definitivt inte samma klass som Disneyfilmer, animeringen är ganska platt och ser lite plastig ut.

Inledningsmusiken låter lite som signaturmelodin för Bumbibjörnarna. Här kommer Bumbibjörnarna! Studsar fram igenom saaagorna! Här kommer Paw Patrol! Kör racing genom gaaatorna! Men hundvalpar är som bekant populära, liksom olika bilar och fordon – och kidsen får med råge sitt lystmäte i Paw Patrol filmerna.

Hundvalparna klarar av att rädda och hjälpa alla möjliga människor – från den överarbetade borgmästaren till klantige kapten Piggvar – och hundvalparna klarar även av att rädda och hjälpa alla möjliga stora och små djur – från stora valar till små sköldpaddor.

Har försökt få in ett pyssligt miljötänk

Notera mycket ojämn antropomorfisering. Hundvalparna kan köra bil och prata med människor – och med varandra. Alla andra djur är bara djur (som borgmästarens älsklingshöna och kapten Piggvars tama valross) och de djuren kan varken prata med varandra eller med valparna – eller med människor.

Och när hundvalparna är lediga från jobbet springer de på alla fyra och leker och skäller, och gräver hål i marken med sina tassar och tigger hundgodis …

Men man har i alla fall försökt få in ett pyssligt miljötänk i serien … allt kan återvinnas och byggas upp till nya bra saker! Vad kan du pyssla med hemma i vinter? Julen kommer snart!

Skriven 2020-09-30

print

Våra samarbetspartners