ROTVÄLTA vann välförtjänt pris för “Årets bästa svenska kriminalroman”

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Rätt låt vann. Favoriter som håller för trycket och levererar … det lönar sig även i deckarsammanhang, och givetvis kommer Rotvälta att hamna under rötterna (eller de nedersta grenarna) på många julgranar. Mycket välförtjänt! Om Bo Widerberg hade levt hade han lagt rabarber på filmrättigheterna direkt. Rotvälta är en roman med stor spänning och ännu större patos.

Originellt återvändartema

Svenska Deckarakademins pris till ”Årets bästa svenska kriminalroman” delades ut den 22 november till Tove Alsterdal för romanen Rotvälta.

Deckarakademin höll sitt höstmöte under helgen – coronasäkert och via nätet. Akademin motiverade sitt val med att Rotvälta är ”En polisroman med originellt genomfört återvändartema och Ådalen som fond”. Tove Alsterdal har fått priset tidigare en gång tidigare för Låt mig ta din hand (2014).
Till skillnad från den romanen är Rotvälta början på en serie, så vi kan se fram emot att återse miljöerna och en del av karaktärerna i framtiden.

Läs recensionen av Rotvälta här:

TOVE ALSTERDAL : ROTVÄLTA – kvalitetsdeckare om mord i skuggan av Ådalentragedin

Spänning på internationell nivå

Bästa översatta deckare motiverades med följande ord: ”En sorgesång över ett förlorat Sydafrika. Vass samhällskritik och spänning på internationell nivå”. Valet föll alltså på Deon Meyers Villebråd.

Villebråd har originaltiteln Prooi och har översatts av Mia Gahne. Även Meyer har prisats tidigare med Deckarakademins ”Den gyllene kofoten” för Devils Peak (2010).

Brutal och traumafylld intrig

Debutantpriset gick till Maria Grund för hennes Dödssynden med motiveringen: ”En brutal och traumafylld intrig i ökänd miljö”.

Spårhunden, priset för 2020 års bästa barn- och ungdomsdeckare, går till Kalle Holmqvist: Det går en mördare lös – en historia från 1721. Motiveringen lyder som följer: ”Ett originellt och spännande äventyr, berättat med god pedagogik och historisk relief”.

Skriven 2020-11-23

Läs mer om årets deckare här och ta dessutom del av ännu fler deckartips!

ÅRETS BÄSTA KRIMINALROMANER – vår kritiker Belinda Graham sållar och tipsar bland nomineringarna

print

Våra samarbetspartners