NOBODY SLEEPS IN THE WOODS TONIGHT – snaskigt och blodigt med vidriga bestar i ny slasherskräckis

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: W lesie dzis nie zasnie nikt
Regi: Bartosz M. Kowalski
Skådespelare: Julia Wieniawa-Narkievicz, Michal Lupa, Wiktoria Gasiewska, Stanislaw Cywka, Sebastian Dela
Land: Polen
År: 2020
Genre: Skräck
Längd: 102 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 2

Nu blir det polskt här på JPS Media – igen. I våras skrev jag om en polska thrillern THE Plagues of Breslau. Två polska filmer på ett år, minsann.

Nobody Sleeps in the Woods Tonight, i regi a Bartosz M. Kowalski, som även är inblandad i manuset, har kallats den första polska slasherfilmen. Om detta stämmer vet jag inte. Filmen skulle gått upp på bio i Polen i våras, men dagen innan premiären stängdes samtliga polska biografer på grund av coronan, och nu släpps Kowalskis film istället direkt på Netflix.

Ska leva friluftsliv utan mobiler

Det här är en lite besynnerlig film – på så sätt att den inte riktigt verkar veta vilken typ av film den vill vara. I centrum finns en grupp tonåringar, som skickats ut i skogen på något slags scoutläger där ungdomar ska avvänjas från teknik. Eller hur jag nu ska formulera det. Tonåringarna är alla beroende av mobiler, internet och datorspel, och det är ju inte bra, tycker de som vet bättre. Nu ska de istället leva friluftsliv, och alla mobiler samlas in (så att det inte ska gå att ringa efter hjälp senare i filmen). Detta tema och denna miljö gör att filmen känns som en barn- och ungdomsfilm i upplägget.

Prat om hur man överlever i skräckfilmer

En handfull tonåringar med olika personlighet plockas ut för att med en hurtig ledare traska in i skogen. Det är den tystlåtna tjejen som närmast har “Final Girl” stämplat i pannan, den tjocke nörden som vet allt om skräckfilmer, den slampiga blondinen, en hemligt homosexuell kille, samt en tuffing som visar sig vara oskuld. Det pratas om hur man överlever i skräckfilmer, anslaget är lätt humoristiskt, och det blir lite komedi, eller åtminstone Scream, över det hela.

Groteskt vanställda mutanter och hejvilt splatter

I skogen häckar en galen mördare som rymt från en källare. Ja, inte bara en mördare – det är ett tvillingpar. Tonåringarna och andra som kommer i vägen slaktas en i taget, modell Fredagen den 13:e. Men eftersom mördarna är groteskt vanställda mutanter blir det även Wrong Turn av det här.

Jag trodde länge att detta skulle vara en rätt snäll, parodisk skräckfilm med en ung målgrupp. Därför förvånades jag när våldet är överraskande grovt, morden är snaskiga och blodiga, det är hejvilt splatter – även om en del sker utanför bild. Effekterna är välgjorda och designen av de fruktansvärt fula mördarna är utmärkt, frågan är om vi någonsin sett vidrigare bestar. Till utseendet, alltså.

Klichéfyllt och tjugo minuter för långt

Men tyvärr är filmen inte speciellt bra. Förvisso skojar Kowalski med skräckgenrens klichéer, men samtidigt är hans film alldeles för klichéfylld. Filmen vara en timme och 42 minuter, vilket är ungefär tjugo minuter för länge för en film av den här typen. Tempot blir för långsamt, det blir för många utfyllnadsscener, och det blir lite tråkigt. Filmfotot är kompetent, men inget speciellt, och musiken som ska vara inspirerad av John Carpenter är inget vidare.

Öppnar för uppföljare

Filmen innehåller tydligen referenser till- och kritik av polsk politik, men det var ingenting jag uppfattade. Slutet öppnar för en uppföljare. Nobody Sleeps in the Woods Tonight hade kunnat bli en bättre film om man gått hårdare fram med saxen, samt om man försökt renodla den lite mer.

För övrigt har jag alltid tyckt att scoutliv känns som en försmak av helvetet.

Skriven 2020-10-29

print

Våra samarbetspartners