FAMILJEN BIGFOOT – inte direkt märkvärdig, men hyfsat spännande och dråplig

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Bigfoot Family
Regi: Jeremy Barlen och Ben Stassen
Originalröster: Kylian Trouillard, Alexis Victor, Marie Chevalot, Frederic Soutereille, Sébastien Desjours
Svenska röster: Grim Lohman, Jan Johansen, Cecilia Wrangel, Fredrik Hallgren
Premiär: 2020-10-16
Betyg: 3

Ben Stassen är en flitig belgisk regissör av animerad film med uppenbara ambitioner att konkurrera med Hollywood genom att pricka av alla de nödvändiga ingredienserna. Mest känd på våra breddgrader är han väl för de båda filmerna om den söta sköldpaddan Sammys äventyr. Samt förstås Bigfoot Junior som kom för tre år sedan, och drog in nästan en halv miljard kronor på världsplanet.

Inte illa, får man säga, och samma sak kan man utbrista om denna uppföljare. Inte för att filmen för den sakens skull ter sig direkt märkvärdig i det getingbo den existerar i. Eller på något vis kan konkurrera med Pixar, men överlag är det här ändå en såväl skojig, som lagom tempofylld skapelse präglad både av sina sympatiska karaktärer och sin händelserika historia med ett gott budskap.

När historien tar sin början har Doktor Jim Harrison alias Bigfoot själv etablerat ett idylliskt, men kaotiskt familjeliv i den amerikanska förorten med fru, sonen Adam och ett mindre menageri av djur. Han har trots allt likt Dr. Doolittle förmågan att prata med både fyrbenta och flygande varelser.

Sedan är Jim något av en celebritet också, men han vill inte vara kändis á la Bigfoot, skriva på feta reklamkontrakt och kränga en massa prylar. Nej, han vill använda sina femton minuter i rampljuset till att förbättra världen istället. Sagt och gjort, när ett oljebolag står i begrepp att storsatsa i Alaska reser han dit för att stoppa tilltaget och rädda miljön. Visserligen bedyrar företagets högsta höns att de har en miljömässig agenda, men alla som tror att han pratar goja kan räcka upp handen nu.

Så småningom utvecklar sig denna matiné till en hyfsat spännande och dråplig historia med ett explosivt James Bondklimax som bonus där uppe i Alaska. Sedan bör väl påpekas att även om det är Adam som är dramats huvudperson, så är stjärnorna den sävlige grizzlybjörnen Wilbur och den energiskt kaxige tvättbjörnen Trapper. Denna inte alltid så dynamiska duo stjäler uppmärksamheten varje gång de är i bild.

Vad mer? Tja den tydliga satiren över krängarmentalitet i form av Bigfoots högst tillfällige manager och den elaka skildringen av den girige oljemagnaten tillika miljöboven lär nog gå hem mer hos vuxna än hos telningarna, men det är trots allt inget som stör tonen i helheten.

Skriven 2020-10-15

print

Våra samarbetspartners