MIN DOTTER GLORIA – Frankrikes Ken Loach på korståg mot marknadskrafterna

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Gloria Mundi
Regi: Robert Guediguain
Skådespelare: Ariane Ascaride, Jean-Pierre Darroussin, Gérard Meylan, Anais Demoustier, Lola Naymark
Premiär: 2020-10-09
Betyg: 4

Nej Ken Loach har inte patent på så kallad gatstensrealism om någon nu råkar tro det. Den franske regissören Robert Guediguain har samma fingertoppskänsla, och förmåga att lägga verkligheten under lupp och klä den i ord och bilder från vänsterperspektiv. Filmens originaltitel är sålunda Gloria Mundi och refererar till en gammal latinsk fras om livets skönhet och förgängelse.

Nåväl nu befinner vi oss i Marseille där lilla Gloria för första gången ser dagens ljus på ett gammalt utslitet sjukhus, som för länge sedan sett bättre dagar. Marseille är en gammal ganska nedgången arbetarstad med stor arbetslöshet, hög kriminalitet och samma problem med immigrationen som många andra städer i Europa just nu.

Guediguain är med sina filmer (Snön på Kilimanjaro bland andra) alltid på korståg mot kapitalismen och marknadskrafterna, som han med sorg i hjärtat realistiskt konstaterar styr och ställer på sina egna villkor.

Vi får stifta bekantskap med Glorias lilla familj, som alla har sin plats i livets rollspel. Guediguain jobbar gärna med samma skådespelare i sina filmer. Ariane Ascharde har med rätta belönats med pris i Venedig för rollen som hennes mormor Sylvie och Gerard Meylan är också briljant som hennes morfar Daniel just hemkommen från ett fängelsestraff.

Varje generation har sin syn på hur samhället utvecklar sig, och då givetvis också på individens egna val och möjligheter att navigera fram i ett hav där det är upp till var och en att hitta en livbåt och se till att den inte kantrar.

Guediguain lägger vår samtid under lupp och målar med pedagogisk exakthet upp en bild av en värld som befinner sig i en lång dags färd mot natt. Min dotter Gloria är tyvärr ingen upplyftande film, men en väl så viktig om man vill veta varför vår värld läcker som ett såll.

Skriven 2020-10-08

print

Våra samarbetspartners