#ALIVE – bättre än förväntat, men svårt variera zombietemat

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: #Saraitda
Regi: Il Cho
Skådespeelare: Ah-In Yoo, Shin-Hye Park, Hyun-Wook Lee, Bae-soo Jeon, Hye-Won Oh
Land: Sydkorea
År: 2020
Genre: Action, Drama, Skräck
Längd: 98 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 3

Det är inte längesedan den sydkoreanska zombiefilmen Peninsula gick upp på bio – och nu har ytterligare en koreansk zombiefilm haft premiär, fast på Netflix.

Känns märkligt aktuell

Om Peninsula och virusepidemin som skildras i den filmen kändes märkligt aktuell, så känns #ALIVE ännu mer aktuell. Den här filmen, i regi av långfilmsdebuterande Il Cho, handlar nämligen om ett par rollfigurer som sitter i karantän i sina bostäder under en zombieepidemi.

Virus sprids snabbt som attan

Ah-In Yoo spelar Oh Joon-woo, en ung man som fortfarande bor hemma hos morsan. När han vaknar en morgon har morsan gått iväg för att handla, Oh är ensam hemma och sätter sig vid datorn för att spela online-spel, vilket verkar vara hans huvudsakliga sysselsättning. Då plötsligt avbryts spelandet för nyhetssändningar.

Ett mystiskt virus sprids snabbt som attan i staden. Folk förvandlas till mordiska kannibaler. Oh tittar ut genom fönstret i höghuset där han bor, och jojomen, genast invaderas området att hungriga zombies. Oh låser in sig i lägenheten. Hans morsa kom aldrig tillbaka, och efter ett par dagar i zombiekarantän börjar mat och dryck att ta slut.

Ser ut som en biofilm

Efter ett tag får Oh kontakt med en tjej (Shin-Hye Park) som bor i höghuset mittemot, och med hjälp av en drönare kan de hjälpa- och skicka mat och förnödenheter till varandra. Det gäller bara att zombierna inte lyckas ta sig upp till deras lägenheter. Vilket förstås sker, för annars skulle det inte bli mycket till film.

Jag tycker nog att #Alive var bättre än väntat. Det här ser ut som en biofilm, make up och effekter är bra, här finns en hel del intressanta inslag, och jag gillar att man för en gångs skull stoppat in lite välbehövlig humor i storyn.

Svårt variera det uttjatade zombietemat

Berättartempot är dock ojämnt, det känns som om filmen stannar upp då och då, vilket medför att filmen, som bara är 98 minuter, känns lite längre än den är. Denna känsla beror även på att det är svårt att variera det numera uttjatade zombietemat. En grupp människor är instängda någonstans, de försöker ta sig till en säker plats, och de är omringade av horder av zombies. Vi kan ju det här nu.

Plus i kanten för diskussioner om snabbnudlar

… Men man kan ha betydligt sämre saker för sig än att se den här. För att vara en Netflixproduktion är #ALIVE riktigt bra.
Plus i kanten för diskussioner om snabbnudlar.

Skriven 2020-09-13

print

Våra samarbetspartners