HJÄLTEMO(R)D – bisarra superhjälteinspirerade mord och skojfriskhet i deckare med udda approach

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Origenes secretos/Unknown Origins
Regi: David Galán Galindo
Skådespelare: Javier Rey, Verónica Echegui, Brays Efe, Antonio Resines, Ernesto Alterio
Land: Spanien
År: 2020
Genre: Thriller/Superhjältedeckare
Längd: 96 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 4

En kvinna räddas från lågorna i ett brinnande höghus av en hjältemodig brandman. Dessvärre dör han på kuppen, varpå vi omgående introduceras för Cosme, en åldrande kriminalare som står i begrepp att motvilligt pensioneras. Han har dock inte mycket att sätta emot i det avseendet. Hans efterträdare är redan utsedd. Namnet är David Valentin, en regeltrogen snut med ett tydligt rättspatos.

Bisarra mord kopplas till seriernas superhjältar

Något sådant har däremot inte Jorge, Cosmes slackerson. Han spenderar dagarna i sin alldeles egna serieaffär där han nördar ner sig med likasinnade. Att denne lätt korpulente förvuxne gosse någonsin ens skulle prata med David Valentin finns därför inte ens på kartan. Han är ju inte som sin bror, den hädangångne brandmannen Vincente – ni fattar. Men att man aldrig ska aldrig säga ska David snart få klart för sig. För när en rad bisarra mord kopplas till serievärldens superhjältar blir Jorges vanligtvis meningslösa kunskaper plötsligt hett stoff. Den välkammade snuten behöver en partner med speciell kompetens på stubben.

Mördare som lämnat tydliga visitkort

Naturligtvis tycker David att alltihopa är nonsens ändå, men när Jorge framhåller ett mönster i galenskaperna tvingas även han se sambandet och nödvändigheten med ett samarbete. Att en kroppsbyggare hittas död med en kvävande skivstång på halsregionen á la serietidningen The Incredible Hulks första amerikanska utgåva må inte bevisa något, men när liknande dödsfall fortsätter poppa upp titt som tätt tvingas han medge kopplingen. Särskilt som mördaren har lämnat tydliga ”visitkort” om exakt vilka serietitlar och nummer inspirationen till de mordiska dåden hämtats ifrån.

Kaxigt cool (polis)boss som Ms. Marvel

Se där, ännu ett udda deckarpar har sett dagens ljus, och som vanligt bygger sammanförandet av David och Jorge på klassiska termen ”opposites attract”. Eller kanske snarare tvärtom innan tycke uppstår. Och det är klart att viss friktion och komik uppstår när välkammad överspänd snut meter lätt korpulent slarvpelle.

Bäst, mest intressant och roligast är dock Verónica Echegui – hon stjäler varenda scen hon är med i – som Cosmes och Davids unga kaxigt coola överordnade. Hennes Norma-karaktär är nämligen inte bara (polis)bossen på torpet, hon är cosplay- och superhjältefantast också, som har en faiblesse för att uppträda som sina favoritfigurer. Således måste jag här också erkänna att min inre slumrande nörd vaknade när hon vid något tillfälle dök upp klädd som Ms. Marvel cirka sent 70-tal och framåt.

Typiskt om än inte (super)bombastiskt klimax

Nördfaktorn är för övrigt en given ingrediens i Hjältemo(r)d. Är i alla fall rätt säker på att filmen ter sig mer underhållande för den som känner till superhjältevärlden som det pratas om. Filmens klimax bjuder också mycket riktigt på ett typiskt om än inte (super)bombastiskt klimax. Samtidigt består helheten även av lika delar deckare, frispråkig humor och brutala inslag. Allt som gör (film)livet glatt i ett sådant här sammanhang får man sig till livs, således.

Leker med klyschorna med gott humör

Sedan lär förstås Hjältemo(r)d inte förändra världen på något vis, men den är uppenbarligen gjord med goda intentioner och gott skojfriskt humör, och präglas av en berättarglädje med en udda approach. Man leker med traditionerna och klyschorna, och tar dem inte alltför mycket på allvar. Även om upphovsmännen – och det tål att påpekas – uppenbarligen gjort det från dag ett med filmen som helhet. Därför väljer jag också att vara generös med betyget. Trots en viss spretighet i anslaget.

Skriven 2020-09-10

print

Våra samarbetspartners