LITTLE JOE – sävlig dramathriller om blomma som går på hjärnan

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Jessica Hausner
Skådespelare: Emily Beecham, Ben Whiskaw, Kerry Fox, Kit Connor, David Wilmot
Premiär 2020-08-28
Betyg: 3

Little Joe ställer onekligen frågor om moral och etik kontra kommers i forskarvärlden, men filmen är framförallt en slags sävlig dramathriller som makligt byggs upp till ett klimax av det realistiska slaget snarare än något som kan betecknas som lyckligt eller upplyftande.

I handlingens centrum finner vi ensamstående mamman Alice. I första hand är hon dock en uttalad arbetsnarkoman som nu verkar ha uppnått sin största triumf. Tillsammans med sin kollega Chris har hon nämligen lyckats skapa en blomma som ger människor lycka. Bara man vårdar och pratar med underverket innebär umgänget med den samma bara harmoni och en förbättring av livskvalitén för dem i dess närhet, menar duon.

En toppenprodukt för en kommande blomstermässa är den visst också. Dessvärre visar det sig också att blomman verkar ge beteckningen pollenallergi en helt ny innebörd. Kan det rent av vara så att doftande på den går på hjärnan? Svårt att tro, kan man tycka. Men när till och med Alice egen son Joe börjar bete sig märkligt och lynnigt ligger det nära till hands för henne att undra om det finns anledning att oroa sig.

Om detta låter rafflande ber jag om ödmjukast om ursäkt. För särskilt spännande är inte det här. Smygande obehaglig och kyligt läcker är nog ett bättre omdöme. För att inte tala om minimalistisk på alla de vis. Skådespeleriet är ekonomiskt, dramatiken lågmäld, scenografin sparsam och looken som helhet stilren. Det är väl sådant som kallas att vara konsekvent fullt ut. Vilket definitivt inte är att förakta. Fast i min bok framstår Little Joe i slutänden ändå som väl blodlös och distanserad till både ämnet och dess karaktärer.

Skriven 2020-08-27

print

Våra samarbetspartners