BOB HUND, Helsingborgs Stadsteater den 15 augusti 2020 – livs levande fast digitala

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Istället för musik, förvirring.

Bob Hund har varken följt musikaliska strömmar eller simmat emot de. Snarare att de har skapat lösningar och arbetat tvärvetenskapligt. Oavsett vad man tycker om bandet har de har blivit väldigt duktiga på att förnya och återskapa sig. Som de själva säger, man måste kasta sig in i saker man inte kan, blir det inte bra kan man skylla på det. Blir det bra har man haft nybörjartur.

Ljudinstallationer och rullande musikvideos

Att i dessa eländiga coronatider vara på plats i en publik på 40 personer kändes väldigt exklusivt. Livestreamade konserter är det ju gott om men detta var väldigt långt ifrån ”nu kör vi lite hits så vi inte blir bortglömda”-konsert. I foajén var det ljudinstallationer, foton, mängder med Bob Hund-citat och musikvideos som rullade. Men detta var bara en försmak till vad som kommer att hända under hösten 2021 då bandet ska göra en musikal. Premiären kommer då självklart vara i Helsingborg där Bob har sina rötter.

Nertonad galenskap och flamsighet

Men hur var konserten då? På scen uppsminkat som spöken eller vålnader med effektfull belysning står bandet och ser väldigt seriösa ut. Det vanliga galna och lite flamsiga var väldigt nertonat och låtarna framfördes väldigt strikt. En återhållsam version av Upp, upp, upp ner fick inleda och Tomas Öberg har hängt på sig gigantiska öron. Mycket symbolik som jag kanske inte alltid förstår men det känns ändå rätt. Det var livepremiär för nästa låt, Reserverat för spöken. Stilmässigt åt krautrock-hållet.

Ut bland publiken på säkert avstånd

Ett träd på ryggen fick på något sätt symbolisera låten Det skulle vara lätt mig att säga att jag inte hittar hem men det gör jag; tror jag. Denna version var långsam och lite känslosam än vad man är van vid att höra Bob Hund.

Även nästa låt som fick bli den sista på denna lilla konsert hade en lång titel, Folkmusik för folk som inte kan bete sig som folk. Tomas Öberg gav sig då ut mot publiken men på säkert avstånd och fick igång en allsång som han tycktes uppskatta. Dock sjöng han sig ur framträdandet och försvann ut.

Förinspelad symfoniorkester

Efter ett ihärdigt klappande från den 40-hövdade publiken tackade bandet för sig och några extranummer var det nog aldrig frågan om. Kanske hade varit kul men helheten av kvällen hade så fall kommit i obalans.

Ja, vad har vi att vänta oss av Bob Hund då? De har under våren samarbetat med Helsingborgs Symfoniorkester och orkesterns hördes (förinspelat) både före, under och efter låtarna. Klart snygga arrangemang.

Bob Hund som spöken i musikal

Men det är mycket till på gång. I samarbete med Helsingborgs Stadsteater kommer deras musikal ha premiär oktober 2021 och storyn är i korthet att Bob Hund är spöken och när bandet Bob Katt håller på att splittras kommer Bob Hund till undsättning och försöker få ordning på bandet. Idén är ju verkligen i Bob Hunds anda så succén lär inte utebli. Tills dess finns konserten att beskåda på sociala media.
Det blir garanterat både bra musik och en del förvirring.

  • Bob Hund - Foto: Zoran Cullibrick

Skriven 2020-08-16

print

Våra samarbetspartners