BERTS DAGBOK – grovt tillyxad, men relevant för målgruppen

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Michael Lindgren
Skådespelare: Hugo Krajcik, Julia Pirzadeh, Frank Dorsin, Yussra El Abodouni, Arvid Bergelv
Premiär: 2020-08-05
Betyg: 3

Från Anders Jacobssons och Sören Olssons böcker via en tv-serie och så till stor duk får vi följa Berts öden och äventyr i skolan där han jagar tjejer och råkar ut för diverse pinsamheter.

Jag kom inte in i bilden förrän långfilmen om Bert – Den siste oskulden som kom för 25 år sedan, och som jag gav tummen upp för. Jag minns att det gnisslades om att filmen precis som böckerna var för grabbiga och fördomsfulla, och det är klart att lägger man dem under lupp så…

Nu är det ny laguppställning och Bert heter privat Hugo Krajsic och går i sjuan och spanar på en brud i nian Yoghurt-Leila kallad eftersom hon är fotomodell för yoghurt. Bert använder lillasystern som sprängbräda för att få träffa Leila, och det är naturligtvis inte moraliskt och politiskt korrekt.

Ärligt talat är den här tonårskomiken förvisso grovt tillyxad, men ändå relevant för den målgrupp som förväntas infinna sig på den första svenska storfilmen efter Coronauppehållet. Alla verkar trivas med varandra och här, och var lyfter det bl.a med draghjälp av Björn Gustafsson, som gör superhjälten Lynx till en sådär lagom elak tackling av Marvel och Wolverine. Hur relevant Bert fortfarande är för dagens målgrupp vågar jag dock inte sia om.

Skriven 2020-08-05

print

Våra samarbetspartners