VÄRLDARNAS KRIG – Spielberg och Cruise i nyutgåva

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Steven Spielberg
I rollerna: Tom Cruise, Dakota Fanning, Miranda Otto, Justin Chatwin, Tim Robbins
Originaltitel: War of the Worlds
Land: USA
Genre: Äventyr/Sci-Fi/Thriller
Längd: 1 tim 56 min
Inspelningsår: 2005
Format: 4K Ultra HD/Blu-Ray
Distributör: Paramount
Betyg: 4

The War of the Worlds av H.G. Wells kom 1898. Många adaptationer har gjorts, bland annat för radio och bio. Det här är Steven Spielbergs version.

Framförallt en Tom Cruise-film

Handlingen har flyttats från det lantliga England till Brooklyn, New York. I centrum står en helt vanlig familj … med varannan-veckas-förhållande och det visar sig att farsans helg blir som ett överlevnadsrace för att klara sig från utomjordingar som attackerar.

Dakota Fanning är mycket bra i denna väldigt tidiga film i karriären för den unga skådespelerskan. Men det här är ju framför allt en Tom Cruise film …

Inget att sätta emot

Det är lätt att jämföra med Independence Day eller Edge of Tomorrow (också med Tom Cruise) som handlar om att stolt och patriotiskt slåss mot inkräktarna. Här är det främst folk som flyr … Tumultet påminner om nyhetsbilder från den elfte september i New York. Och likadana “missing people” affischer sätts upp.

Något som är sig så likt från originalet (H.G. Wells roman) är att människorna har egentligen inget att sätta emot de invaderade utomjordingarna – det som tar kål på dem är något så litet som bakterier. De klarar inte av planeten Jordens små invånare … Utomjordingarna ligger där och flämtar och har inget att sätta emot.

Vad händer om något nytt kommer?

Sensmoralen är att människorna har förtjänat sin plats på Jorden (och byggt upp motstånd mot bakteriefloran) – utomjordingarna har inte förtjänat sin plats. En berättarröst behöver knappast förklara den sensmoralen. Men … sedan då?

Men … Vad händer om det kommer något nytt? Nya bakterier? Nya virus? Nya små saker som vi inte kan se? Tänk om Jorden anser att människan inte “förtjänar” sin plats på planeten längre?

En modern klassiker

Slutet är extra ruggigt idag när Covid-19 pandemin sprider sig som en löpeld genom världen. Det hemskaste är de minsta sakerna … som man inte kan se, men som ändå är dödligt farliga.

Den här nyutgåvan av en modern klassiker har massor av tänkvärt extramaterial – och platsar både i Spielbergsamlingen samt bland Tom Cruises bästa filmer.

Skriven 2020-06-15

print

Våra samarbetspartners