MISSION: IMPOSSIBLE – FALLOUT

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Uberkvalitativ action modell over the top. USA, 2018
Regi: Christopher McQuarrie
Skådespelare: Tom Cruise, Rebecca Ferguson, Michelle Monaghan, Henry Cavill, Simon Pegg, Alec Baldwin, Vanessa Kirby, Angela Basett, Sean Harris, Ving Rhames
4K UHD, Blu-ray, DVD, VOD
(Twentieth Century Fox Home Entertainment)

BETYG: FYRA

Mission Impossible Fallout gör det omöjliga – igen – och höjer ribban för den perfekta actionfilmen!

Mission Impossible Fallout lever verkligen upp till sitt namn. Filmen har sin “mission” och den gör det som är “impossible” – den höjer ribban för actiongenren. För vad en actionfilm är, kan vara och kan leverera.

Tom Cruise leverar. Igen.

Mission Impossible Fallout är den sjätte Mission Impossible filmen. Det är den bästa Mission Impossible filmen – möjligen med konkurrens av femman, Rouge Nation, båda dessa filmer har ju esset Ilse Faust, spelad av Rebecca Ferguson, som joker i leken.

Egentligen är det ju så enkelt. Allt man behöver göra är samma film som förr, fast mycket, mycket bättre.

Och visst är allting som vanligt.

Benji (Simon Pegg) är ständigt orolig och spattig. Ethan Hunt (Tom Cruise) säger att allt kommer att gå bra – även när allt uppenbarligen håller på att gå åt pipsvängen. Luther (Ving Rhames) är lika lugn och sävlig som en sköldpadda. Inget får honom ur balans.

Det här är trion vi följer och hejar på.

Som vanligt ska hela världen räddas och inte bara en utan TVÅ bomber desarmeras i sista sekunden.

Tom Cruise har tagit begreppet cliffhanger mycket bokstavligt, och slutet är en riktig cliffhanger, då Ethan Hunt hänger och dinglar från en klippa …

Allt låter så enkelt, men det är hur det levereras … Allt är ihopsatt av spänningsexperter. Det finns inte en långtråkig minut under filmens två och en halv timmar.

Det känns som om man återser gamla vänner. Och de utvecklas.

Mest av allt har man längtat efter att se Ilse Faust igen, hon är så cool och så oberäknelig. Vem blev inte förälskad i henne i Rouge Nation?

Mission Impossible världen finns det ju hjältar och skurkar, hjälpare och antagonister … och det härliga med Ilse Faust är att man vet inte. Ska hon hjälpa Ethan Hunt, eller ska hon skjuta honom? Man skulle kunna singla slant om det! Oberäkneligheten är en del av charmen, hon är som en trevlig femme fatale, tjejen som man gillar, men som samtidigt är dödlig och har sin egen agenda.

Filmen har även klara antagonister så klart – utmärkt spelade av Sean Harris (också kvar från förra filmen) och Henry Cavill. Superman som mustaschprydd skurk – we like it! Cavill är betydligt bättre skådespelare som ond – och man kan riktigt känna hur Ethan Hunt ogillar den där Walker, bara för att han är yngre, tuffare, muskulösare och längre. Huvudet längre.

Man måste vara bekväm i sin hjälteroll för att casta en riktig hunkig snygging i skurkrollen. Ingen annan än Tom Cruise hade klarat av det.

James Bond har all anledning att känna sig som en dubbelnolla. Mission Impossible Fallout har en bättre och mer komplex hjälte, bättre skurkar, mycket bättre kvinnoroller, roligare sidekicks, mycket mer spektakulära stunts och väldigt mycket bättre story. 

Ilse Faust har nu en nästan lika stor roll som Ethan Hunt … Och hon levererar också. Igen. I en värld av hjältar och skurkar är det befriande med en karaktär som är en gråskala som i första hand tänker på sig själv – men som också räddar världen.

Ilse har förresten en intressant scen tillsammans med Ethans ex-fru Julia, som också gör comeback i den här filmen. Mycket intressant comeback, för man får se hur Julia har utvecklats, och hon har blivit en verkligt stark karaktär.

Den tredje starka karaktären i filmen är “White Widow” spelad av Vanessa Kirby (alias Princess Margaret i The Crown). Hon är inte att leka med. Och hon är barn till Max, som spelades av Vanessa Redgrave tidigare i filmserien.

Om detta skulle vara den sista Mission Impossible filmen någonsin med gänget så är det en grymt bra avslutning! Vilken resa!

Blir det en fortsättning … Kan man önska att få se både Ilse Faust och White Widow igen?

Tills dess … Kan man alltid se Mission Impossible Fallout igen.

Och bara njuta av hur snyggt alla bitar faller på plats.

Mission Impossible Fallout har förresten inget påskägg på slutet. Hur mycket man än väntar under eftertexterna. Tom Cruise står över sånt. När han har räddat världen igen så är det slut. Punkt.

Skriven 2018-11-02

print

Våra samarbetspartners