EUROVISION SONG CONTEST: THE STORY OF FIRE SAGA

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Eurovisiontramserier i välbekant Will Ferrellstyle, USA 2020
Regi: David Dobkin
I rollerna: Will Ferrell, Rachel McAdams, Dan Stevens, Mikael Persbrandt, Pierce Brosnan
(Netflix)

BETYG: TRE

Will Ferrell har vid det här laget drivit med allt från basket och racing till tv-nyheter och Sherlock Holmes. Mycket tramsebyxekul finns överlag att glädjas åt i dessa alster även om det man får sig till livs inte sällan är väl ojämnt. Samtidigt bör man verkligen tala tyst om den där monumentala kraschlandningen med Holmes & Watson. Fast med nya verket med den överlånga titeln revanscherar han sig på nästan bästa Ferellsätt.

En skojig önskedrömsekvens

Tidigt i Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga denna presenteras man till exempel för en pampigt pösig och naturromantiskt tjusig musikvideo till något med titeln Volcano Man. I huvudrollerna ser vi duon Lars Ericksong och Sigrit Ericksdóttir alias Fire Saga. Allt visar sig dock vara en önskedrömsekvens. I verkligheten står de och repar i något inte mycket större än en skrubb. Hur skojigt som helst, och videon skulle verkligen kunna passera som valfri kaloririkt pretentiös video i det verkliga evenemanget. Tala om att vara “right on the money”, för att nu begagna sig av ett passande amerikanskt uttryck.

Harvar på den lokala puben

Men vad gör man inte för att få chansen att medverka i Eurovision Song Contest? En hel del, ska det visa sig. Både Lars och Sigrit har suktat efter att själv stå på scen i dessa sammanhang ända sedan de var småttingar och exalterat såg Abba ta hem spelet med Waterloo 1974. Dessvärre har de inte kommit särskilt långt i karriären trots att medelåldern har uppnåtts med hyfsad marginal. Fire Saga harvar fortfarande på den lokala puben i fiskehålan Husavik på Island. Till Lars fiskande machopappas förtret. Denne tycker nämligen att sonen är en loser som borde klippa sig och skaffa ett jobb.

Usel joker i leken och flott shownummer med Eurovisionsvinnare

Men plötsligt så händer det, som det brukar heta i den där välbekanta reklamfilmen. Chansen kommer nämligen trots allt och mot alla odds. Får man väl säga. För när alla isländska schlagerartister värda namnet flyger i luften i ett terrordåd dras duon fram som en usel joker i leken. Det lokala tv-folket gnisslar tänder, men de har inget annat val än att skicka bottenskrapet till den förestående tävlingen.

Den fiktiva Eurovisionsfinalen går av stapeln i Edinburgh, och naturligtvis är det upplagt för såväl lättviktiga dramer och intriger som fnurror på tråden och massor av musik. Sistnämnda illustreras för övrigt av ett långt flott shownummer i slottsmiljö, och minsann om inte idel Eurovisionskändisar som Netta Barzial, Jamala, Alexander Rybak och Conchita Wurst samt våra egna Loreen och John Lundvik samsas om utrymmet här.

Molly Sandén gör McAdams sång

Givetvis har det även skrivits ny musik för Fire Saga att framföra. Jaja Ding Dong är en klämmig uppenbart fånig bit duon tvingas framföra varje gång de uppträder på ovannämnda pub medan Double Trouble är en schlagerpoplåt som är bra på allvar. Liksom balladen Husavik, bör tilläggas. Vi talar powerballad, modell pampig känslofylld pop. Och nej, det är inte McAdams som gör Sigrits sång, utan vår alldeles egna Molly Sandén.

Hur lyckat på en skala?

Som alla säkert förstår är det ett avsevärt fokus på musik i Eurovision Song Contest, men vänner av Will Ferrells humor kommer onekligen att känna igen sig, och själva upplägget känns igen från sådant som Blades of Glory, Semi-Pro och Talladega Nights. Fast hur lyckat är då det här på en skala? Well, är du likt många kollegor en sådan som lika rutinmässigt som skitnödigt sågar Ferells alster är svaret ett rungande allt annat än lyckat. Men tillhör du dem som köper mannens föga subtila lustigheter när timingen funkar är det här en skapelse som helt klart är värd en titt.

Mikael Persbrandt ser ruinens brant

Här kan det också vara värt att ge lite beröm till både Dan Stevens (Downton Abbey, Skönheten och Odjuret) och Mikael Persbrandt, som hjälper till att lyfta helheten. Den förstnämnde spelar en egotrippad, men inte alldeles osympatisk stenrik rysk Eurovisionsdeltagare, som jobbar hårt på att få ihop det med Sigrit medan den forne Gunvald gör Islands sammanbitne och arrogante Riksbankschef. En man som ser ruinens brant som givet scenario om landet mot förmodan skulle vinna schlagertävlingen.

Slutligen undrar säkert den nyfikne hur det går för Fire Saga i filmens final. Det ska självklart inte avslöjas förstår ni väl, men man kan väl säga som så att klimaxen inte är direkt förutsägbart. Förutom de programenligt katastrofala inslagen då.

Skriven 2020-06-29

print

Våra samarbetspartners