THE LOVEBIRDS

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Svajande romantik och thriller med sympatiska huvudpersoner, USA 2020
Regi: Michael Showaiter
I rollerna: Issa Rae, Kumail Nanjiani, Paul Sparks, Anna Camp, Nicholas X. Parsons
(Netflix)

BETYG: TVÅ

Ett problem med alldeles för många amerikanska komedier gjorda de senaste tjugo, trettio åren, är att jag ofta upplever huvudpersonerna som lite (och ibland mycket) osympatiska. De är högljudda, barnsliga och annat som gör att de känns påfrestande snarare än roliga.

Svajande romantik och mordthriller

Så är inte fallet med Issa Rae och Kumail Nanjiani som spelar Leilani och Jibran, huvudpersoner i Netflix nya komedi av Michael Showalter. De två är sympatiska. Detta faktum innebär dock inte att The Lovebirds blir något annat än ännu en dussinkomedi som inte är särskilt rolig. En kombination av romantisk komedi och mordthriller som svajar betänkligt.

Kommer skurkarna på spåren

I bilen, på väg till en middag, gör de slut – vilket får Jibran att tappa uppmärksamheten för ett ögonblick, och han kör på en cyklist. Den skadade cyklisten vill inte ha hjälp, utan fortsätter sin färd i full fart. En man som påstår sig vara polis kommer farande och sätter sig i Jibrans och Leilanis bil, polisen säger att cyklisten är en skurk som måste stoppas, och med Leilani och Jibran i baksätet jagas cyklisten. Polisen visar sig förstås vara en skurk, så när de kommer ifatt cyklisten mördar polisen honom.

Två vittnen ser det förtvivlade paret kliva ur bilen som kört över cyklisten upprepade gånger, och i tron att de är mordmisstänkta flyr Leilani och Jibran. De jagas av både polis och skurkar, medan de själva kommer skurkarna på spåren. Kommer de även att kunna rädda sitt förhållande?

Långt ifrån en höjdarkomedi

Handlingen är ibland märkligt ologisk. Saker händer utan att jag förstår varför, vissa ingredienser vet jag inte vad de har med saken att göra. Här figurerar ett hemligt sällskap iförda venetianska masker, men detta utveckla inte på ett tillfredsställande sätt.

Jag skrattade till ett par gånger, och som sagt – Issa Rae och Kumail Nanjiani är sympatiska. Men mer är det inte. The Lovebirds är inte lika påfrestande som den del andra Netflixkomedier, men det är långt ifrån en höjdarkomedi.

Skriven 2020-05-22

print

Våra samarbetspartners