NEOMANILA – Filippinerna med Dutertes “war on drugs” som bakgrund

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Filipinodrama, Filippinerna (2019)
Regi: Mikhail Red
I rollerna: Timothy Castillo, Eula Valdez, Rocky Salumbides, Jess Mendoza, Ross Pesigan

BETYG: FYRA

Jag hyser fortfarande en stor förkärlek till landet Filippinerna och dess människor, inte minst på grund av att min son är filipino till hälften, och försöker hålla lite allmän koll på läget genom att läsa webbsajten Rappler med ojämna mellanrum.

Duterte som Psycho Killer

Häromdagen ramlade jag över denna intressanta artikel om filippinsk film på nätet. Så bara några timmar senare bänkade jag mig framför Neomanila, en film om några förlorade själar i Filippinernas huvudstad, utspelad i nutid med president Dutertes ”war on drugs” som bakgrund i HD-kvalitet, textad på engelska, dessutom

På tal om webbsajten Rappler och Filippinernas president Duterte: Tycker ni att Herr Trump är galen, läs på lite om det omnämnda asiatiska landets president! Här kan vi tala Psycho Killer (för att travestera gamla Talking Heads)! Eller börja med den ytterst upplysande dokumentären om honom kontra den fria filippinska pressen som streamar på SVT Play just nu. En absolut rekommendation! När jag såg TV-programmet, greps jag av starka tankar att återvända till Filippinerna bara för att sätta en kula i pannan på monstret, men då vore man ju inte mycket bättre själv…

Karaktärer på livets skuggsida i ett dominospel

Men för att återgå till Neomanila, så utgörs själva kulissen till dramat alltså av faktumet att under Dutertes ledning har såväl knarklangare som knarkare (och inte minst helt oskyldiga förbipasserande eller familjemedlemmar) blivit lovligt villebråd under de mest extrema aspekter i fråga om liv och död – och under kort tid får vi följa ett antal karaktärer på livets skuggsida som tvingas leva under dessa premisser i ett slags dominospel. Främst den föräldralöse tonåringen Toto som i brist på alternativ allt mer dras in i destruktiva, kriminella kretsar. Och nej, det är ingen trevlig beskrivning av livet! Där stannar dock innehållsbeskrivningen, eftersom jag av princip aldrig vill avslöja för mycket för läsaren.

Neomanila är alltså inte en film för alla, men du som gillar synen av elkablar och tvättstreck hänga kors och tvärs över gatan och att det är ständigt minst 30 grader varmt oavsett årstid och tid på dygnet. Samt att man kan gå in på såväl ett apotek som en fiskhandel och köpa en flaska billig rom, förstår nog filmen en smula bättre än andra. Det bara att knappa lite på datorn eller TV:n!

Spelades in på endast elva dygn

En och annan scen är lite övertydlig i mina ögon, därmed inte sagt orealistisk och jag förstår filmmakarnas tankegång. Det ska dock nämnas att jag faktiskt sett mer gripande skildringar av Manilas fattiga invånare och undre värld, håller exempelvis On the Job (2013) högre.

Det ligger även en något svårgenomtränglig hinna av konstruktion över Neomanila som gör det svårt att nå det riktiga djupet. Men – detta må enbart gälla mig och detta må vara förlåtet då Neomanila enligt uppgifter på nätet spelades in under endast elva dygn. Hursomhelst är det en bra och absolut sevärd film.

Och slutligen ännu ett tips; finns det någon därute som har en längtan till gamla vilda västern, res runt i Filippinerna under något år!

Skriven 2020-05-07

print

Våra samarbetspartners