THE PLAGUES OF BRESLAU (Plagu Breslau)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Snutthriller á la Seven med snaskiga våldsinslag, Polen 2018
Regi: Patryk Vega
I rollerna: Malgorazata Kouzuchowska, Daria Widawsak, Katarzyna Bujakiewicz, Andrzej Grabowski, Maria Dejmek
(Netflix)

BETYG: TRE

Nu blir det polskt här på JPS Media. Det är ju trots allt som så, att när det gäller raffel och spänning kan få länder klå Polen…. Fast nu ljuger jag. Jag vet inte om jag någonsin har sett en polsk thriller eller en polsk snutfilm.

Regissör med Kapten Klossförflutet

The Plagues of Breslau har av någon anledning inte förärats en svensk titel på Netflix. Inte nog med att den försetts med en engelsk titel, om man inte själv ändrar inställningarna och väljer originalspråk, får man filmen dubbad till engelska. Väldigt dumt.

För regin står en herre vid namn Patryk Vega. Han har visst gjort en hel del film och TV, men jag har förstås aldrig sett något av honom. Jag noterar att han 2012 gjorde en film som heter Hans Kloss. Stawka wieksza niz smierc. Jodå – det är en ny film om Kapten Kloss! Kapten Kloss var en gestalt som var populär i Sverige för drygt femtio år sedan, det visades en polsk TV-serie om denne andra världskrigshjälte, det kom ut böcker, och han hade en egen serietidning.

Mördas på utstuderade sätt

The Plagues of Breslau är en snutthriller med starka drag av Seven. En död man hittas på en marknad, han är insydd i kohud som krympt och därmed dödat honom, och han har ett ord inristat på magen. Ett dygn senare rymmer två hästar ur ett stall, det visar sig att de har en man bunden mellan sig och som slits itu. Även han har ett ord inristat på kroppen. Så fortsätter det, en om dagen, folk mördas på utstuderade sätt hämtade från 1700-talet.

En jävel på att hitta ledtrådar

Den som försöker lösa fallet är en bittra polisen Helena Rus (Malgorzata Kozuchowska), som sörjer en pojkvän och som är rejält nergången. Till sin hjälp har hon den ännu mer nergångna Magda (Daria Widawska), som är en jävel på att hitta ledtrådar. De sargade liken staplas på hög och frågan är vad de har gemensamt. Upplösningen är lätt överraskande.

Patryk Vegas film har bitvis ett riktigt bra filmfoto, och framför allt har den rejält snaskiga våldsinslag. Filmen gottar sig i groteska mord, sargade kroppar och detaljerade obduktioner.

En orgie i fulhet och fula gestalter

Dock blir det aldrig riktigt spännande. Huvudpersonerna är alldeles för osympatiska, vilket gör det aningen svårt att engagera sig. Det här är en orgie i fulhet och fula gestalter. Den felklippta Helena Rus är glåmig, Magda ser ut som Thomas Brolin en dålig dag – dessutom äter hon grovt bröd med inlagd gurka (inget smör) och pratar med mat i munnen. Allting ser ut att lukta vått ylle och T-sprit. Jag blev uppriktigt glad när jag upptäckte att skådisarna inte alls ser ut så här i vanliga fall.

I vilket fall: The Plagues of Breslau är en helt okej film. Den varar bara drygt en och en halv timme, den har bra tempo, och en del intressanta inslag. Plus i kanten för giljotinen.

Skriven 2020-04-24

print

Våra samarbetspartners