EXTRACTION

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Bra action i tjatig film, USA 2020
Regi: Sam Hargrave
I rollerna: Chris Hemsworth, Golsifteh Farahani, Rudhraksh Jaiswal, Shivam Vichare
(Netflix)

BETYG: TVÅ

Ännu en film producerad direkt för Netflix och som av allt att döma varit dyr som poker, och ännu en film där de mer eller mindre kastat pengarna i sjön.

Extraction bygger på en serieroman från 2014 jag aldrig hört talas om; Ciudad, författad av Joe och Anthony Russo, och tecknad av Fernando Léon González. Joe Russo, som regisserade Captain America: The Winter Soldier, Captain America: Civil War, Avengers: Infinity War och Avengers: Endgame, står för manuset till Extraction, och han har även producerat tillsammans med filmens stjärna; Chris Hemsworth.

Slemma typer kidnappar gangsterson

Av någon oförklarlig anledning inleds Extraction med slutet. Legosoldaten Tyler (Hemsworth) springer bland kraschade bilar på en bro och skjuter och har sig. Plötsligt träffas han av en kula och sjunker ihop. Dog han?

Hopp till två dagar tidigare. Bangladesh. Rudhraksh Jaiswal spelar den femtonårige Ovi, vars far är en mäktig gangster som sitter i fängelse. Slemma typer kidnappar Ovi. Ovis styvfar säger att han känner till en kille som kan frita Ovi, en expert, men en dyr sådan. Ovis ömma moder tycker inte att pengar spelar någon roll, kontakta experten!

Flyr från dubbelspel

Denne fritagningsexpert är alltså Tyler. Eftersom han råkat ut för en tragedi i familjen är han gravt alkoholiserad, vilket inte hindrar honom från att vara i fysisk topptrim. Han åtar sig uppdraget, och tillsammans med sitt team åker han till ett smutsigt, svettigt och farligt Bangladesh. Det tar inte lång tid att lokalisera och frita Ovi, men problem uppstår, folk spelar dubbelspel, och Tyler och Ovi måste fly undan horder av slemma typer beväpnade till tänderna.

Actionscenerna det enda bra

Tyler är värsta John Wick. Extraction innehåller väldigt bra actionscener, och större delen av filmen består av våldsamma, blodiga actionscener; Tyler går fram som en slåttermaskin, fiender slaktas i tjogtal.

… Men actionscenerna är väl det enda som är bra i denna humorbefriade, tjatiga film. Jag gillar Chris Hemsworth, men hans rollfigur här är inget vidare. Manuset är tunt och slappt, filmens struktur är dålig, slutet är dumt. Så fort det inte är action, är filmen stendöd. Långfilmsdebuterande stuntmannen Sam Hargrave kan inte regissera scener utan slagsmål. Filmen är alldeles för lång med sina 117 minuter, och den känns längre än den är.

Filmmusik som intetsägande ljudmatta

Och så har vi filmmusiken. Vad hände egentligen med den traditionella filmmusiken? Varför känns det som att man slutat komponera ordentlig filmmusik? Jag har den senaste månaden sett om en rad åttiotalsklassiker. De flesta av dessa varar bara 90-105 tajta minuter, och för filmmusiken stod i många fall legendarer som Jerry Goldsmith, Basil Poledouris, Jerry Fielding med flera. Filmerna hade ledmotiv.

Nuförtiden känns filmmusik mest som en intetsägande ljudmatta. Inte ens superhjältefilmerna har igenkännbara ledmotiv (med undantag för Spindelmannen). Filmmusiken i Extraction är bara sömnig, den är extremt oinspirerad och förstärker inte scenerna, snarare tvärtom – med resultatet att det blir tråkigt.

Skriven 2020-04-25

print

Våra samarbetspartners