OUTSIDE THE WIRE – standardmässig militärisk framtidsthriller á la buddymovie för den inbitne actionfantasten

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Mikael Håfström
Skådespelare: Anthony Mackie, Damson Idris, Enzo Cilenti, Emily Beecham, Michael Kelly
Land: USA
År: 2021
Genre: Action, Fantasi, Äventyr
Visas på Netflix
Betyg: 2

Netflix satsningar på påkostade actionspektakel må gå hem hos tittarna, men omdömena från kollegorna har inte alltid varit snälla för att nu uttrycka det milt. Välförtjänta bannor? Nja, kvaliteten har tveklöst varierat, men actiongodset har onekligen levererats i de flesta fall och uruselt tycker jag definitivt inte majoriteten av det som presenterats varit. Det är mest bara fånigt att hävda något sådant. Oförmågan att ta det för vad det är har till synes varit total. Ni vet vad som åsyftas. Vi talar alltså om sådant som Michael Bays slickade over the top vansinnestur 6 Underground, solida Extraction, skräckexemplet The Last Days of American Crime och The Old Guard.

Outside the Wire är ännu en skapelse att addera till denna lista, och det vore väl synd att påstå att den bättrar på ryktet för dessa storsatsningar, men det är åtminstone en någorlunda acceptabel timekiller för sin genre, för att nu travestera kollegan här på sajten, Roland Klinteberg en aning.

Hårdför krigsherre sneglar på kärnvapen

Platsen är Östeuropa, året är 2036. Där och då går det våldsamt till. Inbördeskrig pågår och amerikanska trupper försöker upprätthålla ordningen. Det går sådär. I närheten av basen går en gräns som kontrolleras av hårdföre krigsherren Viktor Kaval. Denne går hårt åt lokalbefolkningen, och har ögonen på något stort. Som de där oemotståndliga ryska kärnvapensilona i närområdet.

Udda par á la buddymovie

Det ser illa ut, så en viss Kapten Leo tussas ihop med basens nykomling Harp för att fixa biffen eller åtminstone kolla läget vid fronten ”utanför stängslet”. Ett udda par? Absolut. Leo är cyborg, stridis och tänker utanför boxen medan Harp är ex-drönarpilot utan erfarenhet från fältet, som vill gå efter reglementet. Om detta låter som ett upplägg á la udda paret i en buddymovie, så har ni helt rätt för er. Mycket riktigt gnabbas och diskuteras en del om moraliska spörsmål, man vs. machine, Harps tjej på hemmaplan och annat.

Fast allt detta leder inte riktigt åt det vänskapliga håll som man skulle kunna tro. Vissa personer i persongalleriet har oväntade agendor, vilket sätter allt på sin dödliga spets på ett annat sätt än förväntat. Här ska också villigt medges att dessa vändningar onekligen friskar upp dramatiken en aning, men i slutänden gör det mindre skillnad. Slutuppgörelsen är precis lika standardmässig som förväntat.

Plus i kanten för shoot out

Ingen kan dock hävda att Outside the Wire inte är actionspäckad. Svenske Mikael Håfström har iscensatt en hel del kompetenta, om än inte överdrivet upphetsande actionsekvenser. Ett plus i kanten bör dock utdelas för en shoot out i Kovacs högkvarter. Här har inspirationen flödat en del även om det är långt ifrån några John Wick-konster.

Utbyte för inbitne actionfantasten

Fast Outside The Wire vill förstås i första hand fungera som en militärisk actionthriller, och som sådan är den trots allt mer enahanda och mindre varierad än ovannämnda Extraction och The Old Guard. Även om den inbitne actionfantasten för all del säkert lär kunna ha utbyte av det här också.

Skriven 2021-01-19

print

Våra samarbetspartners