SIGRID NUNEZ nya bok “Vännen” är första gången hon översatts till svenska

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Den amerikanska författaren Sigrid Nunez har vunnit flera prestigefyllda priser och översatts till fler än 20 språk. Nu översätts hon för första gången till svenska! Nunez har en rad hyllade böcker bakom sig. Vännen blev hennes stora genombrott. Boken släpps idag, 21 april, och har rosats av kritikerna samt vunnit flera priser, bland annat National Book Award 2018.

Vännen utspelar sig i New York och är en berättelse om kärlek, vänskap, sorg och det magiska bandet mellan en kvinna och hennes hund. Det är en trösterik roman om livets stora frågor, skriven med en oemotståndlig humor. Vännen fick betyg 5/5 av BTJ:

”… stillsam och vacker med en varm, lågmäld humor som en positiv motpol till sorgen.
– BTJ-häftet nr 10, 2020. Lektör Marianne Berglund, Betyg 5

Mer om boken

När en kvinna oväntat mister sin vän sedan många år får hon i stället – mot sin vilja – ansvar för hunden han lämnat efter sig. Sorgen förstärks av att hunden, en enorm grand danois som älskade sin husse, också sörjer djupt, och att hon nu hotas av vräkning eftersom djur inte är tillåtna i huset där hon bor.
Allt eftersom dagarna går blir kvinnan alltmer besatt av att sköta om hunden. Hon vägrar lämna dess sida, fast besluten att tränga in i dess hjärta. Människor runt dem börjar uttrycka sin oro och dag för dag rämnar tillvaron alltmer. Men hur mörkt det än ser ut, kan saker och ting förändras.

Röster om Vännen

”Vore jag en biblioterapeut skulle jag skriva ut Sigrid Nunez Vännen på recept till alla som sörjer en människa eller ett djur.”
– Linda Skugge
”En inträngande och djupt rörande betraktelse av förlust, tröst, minnen … Nunez skriver med en svidande syrlig skärpa och intelligens.”
– National Public Radio
”Vacker … full av insikter om kärlek, död, konst och sorg.”
– Wall Street Journal
”Stillsamt briljant och mörkt humoristisk … Tar andan ur läsaren, både med sin smärta och sin skönhet.”
– Kirkus Reviews
”Ironisk, charmerande och full av anspelningar …”
– New York Times
”En berättelse om kärlek, om magi, och om att läka.”
– Vanity Fair
”… stillsam och vacker med en varm, lågmäld humor som en positiv motpol till sorgen. Betyg 5
– BTJ-häftet nr 10, 2020. Lektör Marianne Berglund,

Om författaren

Sigrid Nunez är en amerikansk författare med en rad hyllade romaner bakom sig. Hon har översatts till fler än 20 språk och mottagit flera prestigefulla utmärkelser, bland annat Whiting Writers’ Award, Rome Prize in Literature och Berlin Prize Fellowship. Vännen blev hennes stora genombrott och är den första av hennes böcker som översatts till svenska. Den belönades med National Book Award 2018.

© HarperCollins

print

Våra samarbetspartners