LANTISAR

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Överträffar det mesta i hemvändargenren, Sverige 2019
Regi: Malin Dahl
I rollerna: Ellen Helinder, Peter Sjöquist, Christoffer L. Jonsson, Rolf Jenner, Isabel Linander
DVD/VOD
(Majeng Media)

BETYG: FYRA

Lantisar – Hela Sverige ska leva!

Varför har Madeleine ingen kontakt med sin hembygd, sin farsa, sina barndomspolare? Varför hälsar inte farsan på i Stockholm? Vad hände – egentligen? Det där är ett mysterium långsamt nystas upp under filmens gång, och svaret kommet inte förrän i de näst sista scenerna. Men vid det laget har man redan fattat – mysteriet är egentligen inte viktigt.

Det egentliga mysteriet är: Varför utarmas Sveriges landsbygd? Ett land kan inte leva med bara en stad. Resten av Sverige kan inte vara avfolkningsbygd och ödemark – ställen som folk tvingas lämna av brist på valmöjligheter.

Stockholm som en miniby

Varför farsan inte kommer till Stockholm uttrycks så här av farsgubben i egen hög person:

“Stockholm? Varför skulle jag fara dit? Stockholm är ju bara fullt av lantisar som tror att de är nåt för att de flyttat till Stockholm!”

Det summerar läget ganska koncist. Stockholm består inte till 100% av “Stockholmare” – det består mestadels av “Lantisar”. Och Stockholm i sig känns som en småstad – mycket natur, mycket parker, nära till allt, man springer jämt på folk man känner …. och varje liten del av Stockholm är som en mini-by med egen korvmoj, eget bibblo, eget snabbköp, egen restaurang, ett eget litet hotell och så vidare … ofta allt i mycket mindre skala än i små samhällen och små byar runtom i landet.

Stora kanelbullar och små kaffekoppar

Ett mystiskt brev från farsgubben gör att Madeleine återvänder till hembygden, gamla sår rivs upp, men får även en chans att läka lite bättre, och en barndomskompis gör att vistelsen blir det roligaste som Madeleine har varit med om på länge … Jonas och Madeleine pratar barndomsminnen, träffar Jonas tonårsdotter Saga, drejar en ful kruka, testar extrema vattensporter och går på ett sådant där genuint gammaldags fik där jättestora kanelbullar verkar vara obligatoriska till fikat – liksom pyttesmå, gammaldags kaffekoppar.

Landsbygden filmas kärleksfullt, dess vattendrag, dess skogar, dess hagar med får och kor … och dess människor. Samtidigt pratas landsbygdspolitik och hur landsbygden utarmas – detta är inget pekoral, detta är brännande verklighet.

Hemvändare och avfolkningsmiljöer

Lantisar rör sig rent miljömässigt i samma avfolkningsmiljöer som Änglagård, Masjävlar, Så som i himmelen, Jag kommer hem igen till jul … En hemvändare som återvänder till en liten by är inte något som passerar obemärkt. Lantisar kan mycket väl mäta sig med Änglagård och överträffar faktiskt det mesta i Lantis-och-hemvändargenren när det gäller miljöskildringen. Det blir aldrig pekoral, det blir aldrig för pittoreskt, det blir aldrig vackra vyer bara för de vackra vyernas skull …

Människorna i huvudrollerna känns också äkta och verkliga – kanske för att de inte är några kända skådespelare. Kanske helt enkelt för att de är bra – eller kanske för att de har fått gediget bra personregi.

Filmen hade urpremiär den 31 augusti 2019 och har sedan dess visats och nominerats till och vunnit priser på olika filmfestivaler (bästa film, bästa regi, bästa manus, bästa skådespelare) och nu är det dags för DVD-släpp.

Småskaliga produktioner lönar sig

I filmen talar Jonas sig varm för att allt inte behöver göras i storstaden – själv driver han ett enormt framgångsrikt företag från sin hemby. Lite av den visioner har även själva filmen Lantisar i sig.

När produktioner som denna dyker upp, gjorda av mindre bolag, då blir man helt enkelt glad – hela Sverige ska leva och hela film-Sverige ska leva! Nej till monopol! Småskaligheten ger en viss känsla, det här är gjort av människor som älskar film och som tror på sin historia … Resultatet kan många gånger bli bättre och mer äkta än stora produktioner med en massa stora kända namn.

En stor eloge till alla inblandade i filmen – ett filmarbete är ett gigantiskt projekt och alla har dragit sitt strå till stacken och presterat så fint. Extra mycket beröm till Malin Dahl som regisserat, producerat och författat manus och till Johnny Wernersson som medförfattat manus, producerat och bidragit med ett läckert fotoarbete filmen igenom.

Skriven 2020-04-06

print

Våra samarbetspartners